tiistai 22. heinäkuuta 2014

NERD ALERT // Teen historia


Terve!


Tämän viikkoisessa NERD ALERT -osiossa käydään lyhyesti läpi pääpointit ja käännekohdat teen historiasta. 


Teen historia hyvin pikaisesti


Tosi kauan sitten

Teepensaan itsessään oletetaan olevan peräisin Yunnanin alueelta Lounais-Kiinasta, jossa tällä hetkellä vanhimmat elävät teepuut ovat noin tuhat vuotta vanhoja. Fun fact: Teepensas kasvaa hoitamattomana teepuuksi.

Tutkijat olettavat, että esi-isämme (Homo erectus) ovat syöneet teelehtiä suoraan teepensaista ja -puista matkien paikallisten eläinten ruokailua. Kitkerät lehdet ovat kuitenkin antaneet paljon energiaa ruoan hankintaan. Oppiessaan tulenteon, heidän uskotaan käyttäneen teepuita polttoaineena tulen ylläpitoon ennemminkin kuin itsensä ravitsemiseen.

Myöhemmin teelehtien käyttö saavutti jo hieman nykymuotoista olemusta, kun kokeilujen ja virheiden kautta teelehtiä käytettiin vesihauteissa yrttien ja muiden kasvien kanssa lääkinnällisiin tarkoituksiin. Siellä myös piilee kiinalaisen luonnon lääketieteen juuret. Tiettävästi Zhou -dynastian lopulla (1122-256 eaa.) teelehtiä haudutettiin kuumassa vedessä ensi kertaa itsekseen ilman muita kasveja. Näin ollen käyttötarkoitus alkoi siirtyä lääketieteellisestä tavanomaisempaan käyttöön.

Siitä eteenpäin

Kiinan muurin rakennusvaiheessa (varsinkin 200-luvulla eaa.) tietoisuus teestä levisi ympäri maan, kun kiinalaiset työläiset jakoivat ruoka- ja juomatottumuksiaan työleireillä.

Vuonna 53 ajanlaskun jälkeen Wu Li Zhen tiettävästi istutti ensimmäisen hoidetun teepensasviljelmän. Se nostettiin vuosien myötä niin korkealuokkaiseen asemaan, että viljelmän tuottama tee varattiin ainoastaan hallitsijoiden käyttöön.

Han –dynastian aikana (200-luvulla) teen nauttiminen Kiinan sisällä kasvoi, kun muutetut säädökset takasivat teen vapaamman liikkuvuuden. Vasta kuitenkin Tang –dynastian aikaan (v. 618-907) tee alkoi kaupallistumaan ja Yunnanin sekä Sichuanin alueet Kiinassa kehittyivät suuriksi ensiluokkaisiksi teeviljelmiksi. Teen valmistusmenetelmät ja juontikulttuuri olivat kuitenkin edelleen melko poikkeavia nykypäiväisestä.

Tang ja Song –dynastioiden aikaan (v. 618-907, 960-1279) tee-etiketti alkoi kehittymään ja tee sai merkittäviä kultuurillisia piirteitään, jotka leimaavat sitä tänäkin päivänä. Teehuoneetkin alkoivat yleistymään ja kansalaiset saivat mahdollisuuden nauttia teetä uusissa sosiaalisissa ympyröissä. Eri teelajikkeita tarjoiltiin nyt erilaisten kevyiden snackien kanssa ja teehuoneista kehittyi tärkeitä paikkoja nautiskeluun, seurusteluun ja liiketoiminnan harjoittamiseen.

Länsimaat puuttuvat peliin

Hollantilaiset ottivat ensimmäisenä tavakseen teen juonnin 1600-luvulla. Laivamatka Kiinasta Eurooppaan oli kuitenkin teen säilyvyyden kannalta hankala ja kiinalaiset onnistuivatkin kehittämään mustaa teetä joka säilyi paremmin laivan kosteissa olosuhteissa. Hollantilaisilta teen juonnin tapa tarttui ranskalaiseen yläluokkaan ja siitä edelleen muuallekin Eurooppaan.

Myöhemmin englantilaiset alkoivat haaveilemaan teen tuonnista Eurooppaan, mutta hollantilaiset dominoivat jo teen tuontia Kiinasta. Näin ollen englantaiset perustivat kauppa-asemiaan Intiaan, josta myöhemmin tuli maailman suurin teen tuottaja.

Myöhemmin englantilaisetkin saivat oikeuden tuoda teetä suoraan Kiinasta ilman välikäsiä. Se taas johti ajan saatossa ensimmäiseen oopiumisotaan (v.1839-1842), kun Englanti ja Kiina myivät keskenään toistensa addiktioita.

1880-luvulta alkaen eurooppalaiset aloittivat kokeilunsa istuttaa teepensaita afrikkalaisiin siirtokuntiinsa.

Tervetuloa nykypäivään. Teetä tuotetaan nyt yli 45 maassa ja sitä tarjoillaan teehuoneissa, kahviloissa, ravintoloissa ja hotelleissa ympäri maailman. Tee on 2010-luvulla kasvattanut suosiotaan ja sen maailman laajuinen kulutus on noussut tasaisesti.

(NOTE: Historiakatsauksen lähteenä on käytetty Mary Lou ja Robert Heiss:n kirjoittamaa The Story of Tea -kirjaa.)


_____

Kiitos mielenkiinnosta. Ensi viikolla NERD ALERT –osiossa puhutaan teen valmistusprosessista. Pysy mestoilla!

-Miikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti