tiistai 5. elokuuta 2014

NERD ALERT // Teelajikkeet

Moikka!

Tänään NERD ALERT -osiossa kerrotaan lyhyesti lisätietoa eri teelajikkeista. Varsinaisesti erilaisia teekategorioita on kuusi: vihreä, musta, valkoinen, oolong, keltainen ja pu'erh. Jasmiiniteet ovat jasmiininkukilla tai niiden terälehdillä maustettua vihreää tai valkoista teetä.



Teelajikkeet

Vihreä tee: Kerätään, näivetetään ja rullataan. Vihreä tee ei hapetu, koska se estetään lämmittämällä teelehtiä rullauksen aikana. Kuumennus tapahtuu höyryttämällä tai kuuma-kuivaamalla (ihan kuin tekisi wokkia).  Idea on sama kuin ryöppäämisessä. Samaan aikaan lehtiä muotoillaan nypläämällä niitä sormin, painamalla pannun reunoille ja rullaamalla. Kaikenlaisia erilaisia muotoja on saatu aikaiseksi ja kaikki maistuvat erilaiselta!  Vihreä tee värjää veden vihreäksi tai kellertäväksi. Maku vaihtelee paahdetun, nurmikon, hennon vihanneksisen ja pistävän välimaastoissa.

Musta tee: Hyödyntää myös kaikkia viittä valmistusvaihetta, mutta sen annettaan hapettua loppuun asti. Vaiheet suoritetaan myös hyvin lineaarisessa järjestyksessä, eikä niitä yleensä toisteta missään kohtaa. Mustan teen valmistus kestää kokonaisuudessaan noin päivän. Mustan tee värjää veden tumman ruskeaksi/punaiseksi ja sen maku on kaikista voimakkain. Mustaa teetä juodaan länsimaissa usein maidon ja/tai sokerin kera. Se on yleisin pohja jääteehen.


Valkoinen tee: Prosessoimatonta teetä. Nimi on peräisin teepensaan silmuista/juuri auenneista silmuista, joissa esiintyy jotain valkoista "untuvaa". Valkoinen tee ainoastaan poimitaan ja annetaan näivettyä itsekseen. Jos ilmasto ei ole otollinen näivettymiselle, teelehdet voidaan laittaa hyvin miedolle lämmölle ikään kuin kuivausrumpuun. Lehtiä ei rullata eikä muotoilla yms. Jotain hyvin minimaalista hapettumista tapahtuu luonnostaan.  Veteen liotettuna valkoisesta tulee hyvin vaalea keltavihreä neste ja maku on hyvin hento. Terveellinen kuin mikäkin.



Oolong tee: Kaikista eniten aikaa vievä valmistusprosessi. Siinä hyödynnetään kaikkia viittä perusvalmistusvaihetta, joissa rullaus ja hapettuminen tehdään erikseen (toisin kuin vihreä tee). Oolong tee on parhaiten kuvailtu olevan jotain vihreän ja mustan teen väliltä, sillä sen hapettumisaste voi vaihdella 8% - 80% väliltä (arvioitu lehtien ulkonäön perusteella). Lehdet rullataan ja niiden annetaan levähtää ja hapettua hetken aikaa. Sitten niitä rullataan lisää ja hapetetaan lisää, uudelleen ja uudelleen. Usein mietoa lämpöä lisätään, jotta entsyymit hidastuisivat hieman. Kaiken tämän tuntien (tai jopa päivien) työstämisen jälkeen aikaan saadaan hieno kerroksinen maku. Oolong teet tyypillisesti ovat maultaan monimutkaisempia kuin vihreät ja valkoiset teet. Niissä on erittäin pehmeä kitkeryys ja runsaasti kukkaisia ja hedelmäisiä aromeja. Oolong sopii hyvin uusille teen juojille.




Keltianen tee: Osuu valmistusvaiheita, olemusta ja makua tuijottamalla valkoisen ja vihreän teen välimastoon. Erittäin harvinainen teekategoria ja sen tuotantomäärät ovat vain prosentin pari globaalista teetuotannosta. Se tekee keltaisesta teestä halutun lajikkeen.

Pu’erh tee: On täysin erilainen taiteenlaji. Ensin se käy läpi melko samanlaisen prosessin kuin vihreä tee, mutta ennen lehtien kuivaamista lehdet asetetaan ikääntymään (joko irtoteenä tai kakkuna). Pu’erh on fermentoitu tee (fermentointi on läsnä myös alkoholin valmistuksessa, mutta tässä fermentoituminen on hieman eri asia).  Riippuen halutusta Pu’erhista, tee voi olla vihreää (nuori) tai tummaa (vanha) ja iätys voi kestää muutamasta kuukaudesta useaan vuoteen. Vanhemmissa, hyvin valmistetuissa Pu’erheissa fiilis on kuin viineissä.
_____

Ensi viikolla NERD ALERT -blogisarjassa kerrotaan tarkemmin teeviljelmistä. Tule silloinkin paikalle! :)

-Miikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti