tiistai 21. lokakuuta 2014

NERD ALERT // Kiinan kymmenen kuuluisinta teetä

Moikka!

Tänään pitäydytään kiinalaisen teen maailmassa ja esitellään Kiinan teeklassikot. Kiinan kymmenen kuuluisimman teen listaus ei ole mikään järkkymätön kiveen hakattu totuus. Eri teetuotantoalueet Kiinassa muodostavat omat listauksensa säännöllisesti ja niistä kootaan tällainen puolivirallinen lista, johon pääsevät ne teelaadut, jotka esiintyivät useimmiten näissä alueellisissa listauksissa. Alueelliset listaukset perustuvat enimmäkseen teen kulutukseen.

Kiinan kymmenen kuuluisinta teetä 

1. Xi Hu Long Jing




Zhejiangin maakunnasta, Kiinan itäiseltä rannikolta peräisin oleva Xi Hu Long Jing on tukevasti säilyttänyt paikkansa Kiinan kymmenen kuuluisimman teen listauksen kärjessä. Sen haude on ulkonäöltään kauniin vihreä, tuoksultaan voimakas ja maultaan runsas. Sen lehdet ovat keltavihreän vivahteisia, litteitä ja liukkaita. Se on kiistellysti Kiinan paras tee, joten kokeile itse ja päätä sopiiko se sinulle!





2. Green Spring Snail 





Green Spring Snail on peräisin Kiinan itäiseltä rannikolta Jiangshun maakunnasta ja se pomitaan aikaisin keväällä. Ensimmäisellä haudutuksella teestä tulee voimakas ja sen maku viipylee pitkään suussa. Seuraavilla haudutuksilla se alkaa osoittaa monimuotoisempia vivahteita kukkaisuutta, hedelmäisyyttä ja pähkinää. Tämä tee sopii parhaiten kokeneille teen juojille, eikä se välttämättä sovi ensikertalaisille.




3. Huangshan Maofeng


 


Huangshan Maofengin teelehdet kasvavat lähellä Huangshan vuoren huippua Anhuin maakunnassa, itäisessä Kiinassa. Oikeutetusti, se on yksi Kiinan kymmenestä kuuluisimmasta teestä. Se kasvaa noin 1200-1400 metrin korkeudella, mikä luo täydelliset olosuhteet teen paremman maun kehittymiseen. Sen maku on täyteläinen ja voimakas, mutta kuitenkin virkistävä ja makea. Siinä on mahtava, pitkään viipyilevä kukkaisa vivahde, eikä yhtään kitkeryyttä. Tämä ihana herkku pitäisi nauttia sitä kunnioittavassa tilanteessa; rakastamiesi ihmisten kanssa.



 

4. Jun Shan Yin Xhen

Jun Shan Yin Xhen on äärimmäisen harvinainen keltainen tee. Sen listasijoitus ei perustu kulutusmäärään vaan eksklusiivisuuteen. Emme ole yrityksistä huolimatta saaneet tätä vielä valikoimiimme, mutta tilanne korjataan pikimmiten!


5. Keemun Black




Keemun on peräisin Qimenin alueelta, Anhuin maakunnasta itäisestä Kiinasta. Sillä on suhteellisen lyhyt historia, kun se tuli ensi kertaa tarjottavaksi 1875 epäonnistuneen valtion virkamiehen, Yu Canchenin, toimesta hänen matkustettuaan Fujianin maakuntaan oppimaan mustan teen tuotannon saloja. Ennen tätä, vain vihreää teetä valmistettiin Anhuissa. Keemunin suosio ylitti odotukset ja se keräsi nopeasti huomiota Englannissa, jossa siitä tuli pysyvä ainesosa joihinkin English Breakfast teesekoituksiin. Teen haude on tulisen punaruskeaa väriltään ja savuista, sokerisen makeaa sekä maanläheisen hedelmäistä maultaan. Sen suutuntumassa on mahtava kerroksittainen rakenne: litsi-hedelmien makeus, mustan pippurin ja suklaan maanläheinen aromi sekä lämmin keksin aromi. Kiehtova, pehmeän savuinen jälkimaku.




6. Big Red Robe






Da Hong Pao eli Big Red Robe on kruunattu Fujianin maakunnan Wu Yi vuorten parhaaksi teeksi Kiinassa ja Qing-dynastian aikaan sitä kutsuttiin “Teelajien kuninkaaksi.” Tee on korkean mineraalipitoisuuden ansiosta voimakkaan täyteläinen ja se jättää makean tunteen kielelle. Sen miellyttävä, kukkainen vivahde jää suuhun jopa pariksi minuutiksi. Monikaan tee ei pysty samaan. Sopii parhaiten kokeneemmille teen rakastajille.





7. Lu'an Melon Seed

Anhuin maakunnasta peräisin oleva Lu'an Melon Seed -tee valmistetaan poikkeuksellisesti teepensaiden toisesta sadosta. Tulossa meidänkin valikoimiin!


8. Tie Guan Yin



 Tie Guan Yin on ehkä tunnetuin Oolong-tee Kiinassa. Nimen alkuperästä on olemassa monia tarinoita, mutta Tie Guan tarkoittaa “Armon Jumalatar” ja tee onkin yhtä suurenmoinen kuin sen nimi antaa ymmärtää. Tee on peräisin An Xi:sta Fujianin maakunnasta. Sen tuoksussa ja maussa erottuu hunajainen makeus, joka viipyilee suussa muutaman siemauksen jälkeen. Se on hyvin pidetty kokeneiden teen juojien keskuudessa.




9. Taiping Houkui



Jopa 60 mm lehdillään Taiping Houkui on Kiinan kymmenen kuuluisimman teelistauksen suurilehtisin irtotee. Yllättäen kuitenkin, sen koko ei vaikuta sen herkkään orkidean aromiin ja pehmeään makuun, joka kestää neljä haudutusta. Kupissa suuret lehdet leijailevat kauniisti, mitä kutsutaankin "feenikslinnun tanssiksi." Poimittaessa, kaikki varput, jotka sisältävät yhden nupun ja kolme tai neljä lehteä kerätään teepuusta. Teen valmistuksessa varpuun jätetään vain yksi nuppu ja kaksi lehteä, joten muut lehdet poistetaan. Näin varmistetaan lehtien säilyminen moitteettomassa kunnossa ennen valmistuksen aloittamista. Toisin kuin monet muut vihreät teet, Taiping Houkuita ei rullata valmistuksen aikana. Se kuivataan useissa bambukoreissa eri lämpötiloissa. Näin ollen se säilyttää luonnollisen muotonsa ja ainutlaatuiset ominaisuutensa.




10. Xinyang Mao Jian




Xinyang Mao Jian on perinteinen kiinalainen tee, jonka historia ulottuu yli 1000 vuoden päähän. Sen nimen jälkiosa, Mao Jian, viittaa teelehtien nukkaiseen ulkonäköön. Xinyang Mao Jian on ulkonäöltään ja maultaan helposti erottuva verrattuna useimpiin muihin kiinailaisiin teelajikkeisiin, jotka kasvavat lämpimimmillä alueilla, esimerkiksi Fujianin tai Anhuin maakunnissa. Tämän teen lehdet ovat yleisesti ottaen pienempiä ja tummempia väriltään sekä maultaan. Se on luonteeltaan erehtymättömän vahva, mikä erottaa sen muista vihreistä teistä.



___


Sellaista mukavaa. Lupamme tehdä näistä sellaisen sample pakkauksen, kun saamme nuo kaksi puuttuvaa osasta vielä valikoimiimme!



-Miikka



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti