Moikka!
Tänään esittelyssä onkin oolong tee, kuten viime viikolla luvattiin. Valmistusprosessiin tuijottaen oolong sijoittuu vihreän ja mustan teen väliin. Se on lajikkeesta riippuen 20-80 prosenttisesti hapettunutta, vihreän ollessa 0% ja mustan 100%.
Oolong tee
Oolongin valmistusmenetelmä on aluksi hyvin samankaltainen kuin vihreällä teellä, mutta suurin ero on siinä, että oolong on osittain hapettunut. Eli kuten aiemminkin esitetyillä teelaaduilla, lehdet poimitaan ja niiden annetaan hetki näivettyä auringossa. Sen jälkeen oolongin valmistuksessa lehtiä rullataan ja muotoillaan, joilloin niiden hapettuminen kiihtyy. Rullauksen jälkeen lehtien annetaan levähtää ja hapettua. Tällaista rullaus- ja hapettumisvaihetta saatetaan toistaa useita kertoja, jolloin teehen tulee useita kerroksia eri makuja.
Vihreää teetä valmistettaessa hapettuminen katkaistaan kuumentamalla lehtiä, mutta oolongin valmistuksessa hapettumista vain hidastetaan asteittain kuumentamalla lehtiä miedommassa lämmössä.
Useat rullaus- ja hapettumisvaiheet sekä asteittainen hapettumisen hidastaminen tekevät oolongista hyvin haastavan ja pitkäkestoisen valmistaa. Yhden erän valmistamiseen saattaa kulua useita päiviä.
Oolong teetä tuotetaan eniten Kiinassa ja Taiwanissa. Se kattaa noin kymmenesosan Kiinan teetuotannosta.
Tie Guan Yin on Kiinan tunnetuin oolong tee. Se on maultaan raikkaan vegetaali ja hunajaisen makea. Oolongiksi se on maultaan melko kevyt, koska se on hapettumisasteltaan paljon lähempänä vihreää kuin mustaa teetä. Haudutettaessa se tekee lasiin hienon metsämäisen näyn.
Mahtavaa Tie Guan Yinissä (ja muissakin oolong teissä) on se, että samoja lehtiä voi hauduttaa jopa 20 kertaa. Yhden kupillisen hinnaksi ei siis paljon jää. Itse teen niin, että käytän päivän ajan samoja lehtiä, joihin lisään aina uuden veden, kun tekee mieli tuoretta kupillista.
___
Ensi viikolla vuorossa onkin sitten johdonmukaisesti musta tee. Tule silloinkin palvelimille!
-Miikka
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti