tiistai 23. syyskuuta 2014

NERD ALERT // Hapetetut teet

Moikka!

Viime viikolla tässä blogisarjassa kerrottiin hieman hapettamattomista teistä (valkoinen, vihreä ja keltainen), joten nyt sitten siirryttään luonnollisella jatkumolla hapetettuihin teihin.



Hapetetut teet 

Hapetettuja teitä ovat oolongit, mustat ja pu'erh teet. Hapettuminen on eri teelajien merkittävin erottava tekijä. Se on sama ilmiö kuin hedelmien tummumminen, joka tapahtuu luonnostaan ajan mittaa, mutta "vahingoittamalla" hedelmää tummuminen nopeutuu. Kemiallisesti hapettuminen tapahtuu, kun entsyymit ovat kosketuksissa hapen kanssa soluseinämien rikkouduttua.

Kasvualueet 

Oolong on alkujaan peräisin Kiinasta (ja Taiwanista), mutta nykyään sitä tuotetaan myös Darjeelingissa, Malesiassa ja Koreassa.

Musta tee on myös peräisin Kiinasta, mutta suuria tuottajamaita ovat myös Intia ja Sri Lanka. Uudempia lisäyksiä ovat  Kenia, Argentiina, Thaimaa ja jopa USA.

Pu'erhia puolestaan tuotetaan ainoastaan Kiinassa Yunnanin maakunassa.

Tuotanto 

Oolongit ovat osittain hapetettuja (~20-90%), joten ne ikään kuin ovat vihreän ja mustan teen välimuoto. Poiminnan jälkeen teelehtien annetaan näivettyä hieman, minkä jälkeen teelehtiä rullataan ja muovaillaan happetumisen kiihdyttämiseksi. Sitten teelehtien annetaan levätä ja hapettua rauhassa. Usein rullaus- ja hapetusvaiheet toistetaan joitain kertoja, jotta teeheen saadaan monimuotoisempi kerrostunut maku.

Musta tee käy läpi kaikki teen valmistuksen viisi perusvaihetta: poiminta, näivetys, rullaus, hapetus ja kuumennus. Toisin kuin oolongilla, vaiheita ei toisteta vaan mustan teen valmistus on niin sanotusti hyvin lineaarista. Mustat teet ovat täysin hapettuneita.

Pu'erhin valmistus on aivan oma taiteenlajinsa. Pu'erh teet käyvät läpi fermentointivaiheen, joka on tuttu esimerkiksi viinien, juustojen ja jougurtin valmistuksesta. Hapettumisen ollessa täysin kemiallinen prosessi, niin fermentointi on mikrobien aikaan saama prosessi. Pu'erheitakin on vielä kahta erilaista sorttia: "raaka-pu'erheita" tai "paistettuja pu'erheita." Raaka-pu'erhit eivät itse asiassa ole hapetettuja vaan ainoastaan fermentoituja. Paistetut pu'erhit puolestaan hapetetaan ennen fermentointia.

Maku 

Oolongeja on maultaan hyvin erilaisia, mutta niitä yhdistää raikkaus, pehmeys ja kukkaisa makeus. Jotkut ovat maultaan tummempia ja syvempiä, kun taas toiset ovat huomattavasti kevyempiä.

Mustien teiden makua yhdistää runsaus, pehmeä maltaisuus, pähkinäisyys ja puhtaus.

Pu'erhien makua yhdistää pehmeä makeus, viipyilevä ja syvä maku sekä maanläheinen ja kukkaisa aromi.
___

Näistä voisi kyllä puhua tuntikausia, koska eri teelaatuja on niin paljon ja niillä on kuitenkin aina omat vivahteensa, niin maussa kuin myös valmistuksessa. Ensi viikolla NERD ALERT -osiossa tulee tosi mielenkiintoista juttua teestä ja kofeiinistä, joten kannattaa tulla palvelimille!

-Miikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti