tiistai 2. syyskuuta 2014

NERD ALERT // Tee vs. Kahvi

Moi!

Tänään käsitellään kaikkien aikojen perinteisintä vastakkainasettelua juomien keskuudessa: Tee vs. Kahvi.

Kuumien juomien markkinoilla kahvi ja tee on yritetty eriyttää mahdollisimman kauas toisistaan ja kaupustelijat ovat usein pönkittäneet omaa juomaansa vetämällä toista lokaan. Tässä kirjoituksessa tarkastellaan vastakkainasettelua puolueettomien lasien takaa.



 Tee vs. Kahvi

Syntytarinat 

Aloitetaan tämä kirjoitus ihan alusta. Tee kehittyi nykyiseen muotoonsa oikeastaan itämaisen lääketieteen avustuksella. Kokeilujen ja virheiden kautta teelehtiä käytettiin vesihauteissa yrttien ja muiden kasvien kanssa lääkinnällisiin tarkoituksiin. Tiettävästi Zhou -dynastian lopulla (1122-256 eaa.) teelehtiä haudutettiin kuumassa vedessä ensi kertaa itsekseen ilman muita kasveja. Päällimmäinen havaittu vaikutus oli tietenkin kofeiinin tuoma piristys. Näin ollen käyttötarkoitus alkoi siirtyä lääketieteellisestä tavanomaisempaan käyttöön. Tsekkaa koko historia aiemmasta blogipostauksesta.

Kahvi tiettävästi onnistuttiin keksimään hieman ennen 1000-lukua sitä kautta, kun etiopialainen vuohipaimen Kaldi havaitsi vuohien käyttäytyvän ihmeen pirteästi syötyään marjoja jostain tuntemattomasta kasvista (kahvipavut ovat kahvimarjan siemeniä). Kaldin itse testattuaan marjojen virkistävän vaikutuksen hän kertoi löydöksestään välittömästi muille kyläläisille.

Molemmat juomat saapuivat Englantiin vain seitsemän vuoden erolla. 1652 ensimmäinen kahvihuone perustettiin Englantiin ja samana vuonna tiettävästi tulivat myös ensimmäiset teemaistiaiset. Tee tuli Hollantiin ensimmäisenä Euroopassa. Englannissa tee muodostui suositummaksi, koska se oli helpompi valmistaa.

Tieteellinen tarkastelu 

Tee- ja kahvipensaat kuuluvat molemmat ainavihanta -perheeseen (ikivihreä, aina vihreä). Jos niiden annetaan kasvaa hoitamatta, molemmat kehittyvät puiksi. Molemmista saatava juoma on altis elinolojen (maaperä, ilmankosteus, muu kasvillisuus jne.) vaikutuksille. Molemmat sisältävät runsaasti kofeiinia ja itse juoma valmistetaan melko samanlailla.

Tee on maailman toiseksi juoduin juoma veden jälkeen, mutta Suomessa teetä juodaan ~1/30 suhteessa kahviin. Jenkeissäkin kahvi #1 kuuma juoma nykyään. Ykkössija vietiin teen nenän edestä kahvihuoneiden lisääntyessä, Starbucks etunenässä. Tähän myös liittyy kahvin laadun parantuminen, kun uraauurtavat baristat näyttivät kansalle muutakin kuin pikakahvia. Periaatteessa tee on nyt samassa murroksessa ja huippulaatuinen tee alkaa tarttua ihmisten tietoisuuteen.

Kumpaa sitten tykkäät juodakin, pidä huolta, että valitset laadun perusteella. Teetä leimaa edelleen käytännölliset pusseista saadut pikakupilliset, mutta mitä enemmän yksittäiset ihmiset vaativat laatua, sitä paremmin juomamarkkinat muovautuvat ihmisten tarpeisiin.

Terveys 

Molempien juomien osalta on tehty useita tutkimuksia, joiden tulokset osoittavat molemmilla olevan hyviä terveysvaikutuksia. Molemmat saattavat alentaa syöpäriskiä, kahvi saattaa alentaa 2-tyypin diabeteksen riskiä ja tee saattaa alentaa sydänperäisten sairauksien riskiä. Viimeisin tutkimus osoittaa, että teenjuonti alentaa myös ei-sydänperäistä kuolleisuutta jopa 24%. Maailmalla ollaan yhtä mieltä siitä, että vihreä, valkoinen ja pu'erh -teet tukevat rasvanpolttoa joten ne ovat hyvä boosti laihduttamiseen. Kupillinen kahvia sisältää noin 85 mg kofeiinia ja teekupillinen puolestaan keskimäärin 40mg. Riippuu tietysti paljon siitä, että juotko esimerkiksi mustaa (korkea), vihreää (keski) vai oolong -teetä (matala kofeiinipitoisuus).
___

Ensi viikolla onkin sitten asiaa tarkemmin teen terveysvaikutuksista!

-Miikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti