tiistai 24. helmikuuta 2015

NERD ALERT // Käsinpoimittu ja -tehty tee

Moikka!

Mitä tarkoittaa, kun tee on käsinpoimittu ja -tehty? No juuri sitä. 

Varsinkin Kiinassa  suuri osa teeviljelmistä kasvaa villinä laaksoissa ja vuorten rinteillä, joissa koneellinen poiminta on mahdotonta. Huippulaatuisen teen valmistamiseen valikoidaan muutenkin parhaimpia lehtiä ja tiettyihin teelajikkeisiin valitaan aina tietyssä kasvuvaiheessa olevia nuppuja tai lehtiä. Tämä lajittelu voidaan mahdollistaa vain käsinpoiminnalla.

Huippulaatuinen tee myös tehdään käsin melko yksinkertaisin menetelmin. Poiminnan jälkeen teelehdet levitetään maahan ohueksi kerrokseksi ja asetetaan näivettymään muutamaksi tunniksi. Sen jälkeen teelehtiä rullataan ja muovataan käsin (apuvälineitä tietysti käytetään), jolloin hapettuminen kiihtyy ja teelehdet saavat omat yksillöiset ulkomuotonsa. Hapettuminen katkaistaan kuumentamalla teelehdet, joka tapahtuu Kiinassa paistamalla ja Japanissa höryttämällä. Nämäkin ilman koneellista prosessia.





Marketeissa tarjolla oleva pussitee on valitettavasti aika kaukana tästä. Suuret teetuottajat viljelevät teepensaita tasaisella maalla koneellisen poiminnan mahdollistamiseksi. Koneellisessa poiminnassa säiliöön ajautuu valtava määrä myös oksia, risuja ja huonompia lehtiä, jotka lopulta päätyvät myös silputtuna teekuppiisi. 

Pussiteiden sisältö myös valmistetaan koneellisesti CTC-menetelmällä (Crush, Tear and Curl), joka ei juurikaan kunnioita teen alkuperäistä valmistustapaa.

-Miikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti