tiistai 13. tammikuuta 2015

NERD ALERT // Keltainen tee


Moikka!

Jatketaan taas tänäänkin NERD ALERT:n putkea, jossa esitellään yksitellen kaikki eri teekategoriat. Seuraavaksi vuorossa onkin keltainen tee.


Keltainen tee




Keltaisen teen valmistusprosessi on hyvin samanlainen kuin vihreällä teellä: teelehdet poimitaan ja niiden annetaan hetken näivettyä auringossa. Tämän jälkeen seuraa rullausvaihe, jossa teelehdet saavat yksilölliset ulkomuotonsa. Lehtien muovaaminen rikkoo niiden soluseinämiä, jolloin hapettuminen (se ilmiö, kun banaani tummuu) nopeutuu. Hapettumisen pysäyttämiseksi teelehdet kuumennetaan paistamalla. Keltainen tee eroaa vihreästä teestä viimeisen lisävaiheen verran, jota kutsutaan ”kellertämiseksi.” Tee lehtien annetaan hitaasti höyrystyä märän kankaan alla, jonka myötä se menettää vihreälle teelle tyypillisen ruohoisen aromin.

Keltainen tee on erittäin harvinainen teekategoria ja sen tuotantomäärät ovat vain prosentin pari globaalista teetuotannosta. Ironista onkin, että vihreä tee on suosituin ja keltainen harvinaisin, vaikka ne muistuttavat toisiaan todella paljon. Harvinaisuus tekee keltaisesta huomattavasti kalliimman teelajikkeen.

Erilaisia keltaisia teitä tulee Kiinasta vain muutamia. Ne ovat maultaan kukkaisia, hedelmäisiä ja pirteän makeita luonnollisesti. Kuten sanottu, niiden valmistuksessa yritetään poistaa monille vihreille teille ominainen ruohoinen aromi.


Keltaisista teistä tunnetuin on Ming- ja Qing-dynastioiden aikana (vuosina 1368-1644, 1644-1912) ruhtinaallisena kunnianosoituksena käytetty Huoshan Huangya. Sen maku on rungoltaan hyvin keltaisen teen tyyppinen, mutta yksilöllisen siitä tekee makean maissin vivahde.

  
____ 

Ensi tiistaina kerrotaankin lisää oolong –teestä, joka on yleinen Kiinassa ja Taiwanissa. Tule siis silloinkin palvelimille!

 -Miikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti