tiistai 27. tammikuuta 2015

NERD ALERT / Musta tee

Moikka!

Tänään NERD ALERT:ssa esitellään mustaa teetä, joka on länsimaissa tunnetuin ja kulutetuin teelaatu. Sen tumma väri ja pienemmät lehdet ovat seurausta hapettumisesta. Toisin kuin oolong, musta tee on täysin hapetettu.

Musta tee




Mustan teen valmistusprosessi on hyvin suoraviivainen ja kaikki teenvalmistuksen viisi perusvaihetta tehdään järjestyksessä. Poimimisen jälkeen teelehtien annetaan näivettyä hetki auringossa, minkä jälkeen lehtiä käännellään ja väännellään hapettumisen aloittamiseksi. Teelehtien annetaan hapettua kokonaan ja sen jälkeen teelehdet kuumennetaan pannulla. Mustan teen valmistuksessa menee näin perinteisin menetelmin yksi päivä.

Isojen teefirmojen pussiteetä valmsitetaan hyödyntämällä niin sanottua CTC-menetelmää (Crush, Tear & Curl). CTC on koneellista teenvalmistusta, jonka avulla tuotantoajat saadaan pienennettyä yhdestä päivästä muutamaan tuntiin.

Mustaa teetä tuotetaan eniten Kiinassa, Intiassa ja Sri Lankassa. Näistä maista tuttuja mustan teen lajikkeita ovat Keemun, Yunnan, Lapsang Souchong, Assam, Darjeeling ja Ceylon. Viimeisimpiä lisäyksiä mustan teen tuottajamaihin ovat muun muassa Thaimaa, Kenia, Argentiina ja jopa Yhdysvallat.

Mustien lajikkeiden maut vaihtelevat aina kukkaisesta maltaiseen ja mausteisesta pähkinäiseen. Eri maut johtuvat tietysti teepensaiden kasvupaikoista ja eri laijikkeiden toisistaan hieman poikkeavista valmistusmenetelmistä. Mustan teen kofeiini- ja antioksidanttimäärätkin vaihtelevat lajista riippuen. Tunnetusti kuitenkin mustan teen kofeiinimäärä on melko korkea: noin 15-50% suodatinkahvin kofeiinimäärästä.

Perinteisin kiinalainen musta tee on Yunnan Black Tea. Sen hieman eksklusiivisempi serkku on Yunnan Bud Black Tea, jonka teelehdet kerätään aikaisin keväällä pensaiden ollessa vielä nupuillaan. Mollemmissa Yunnaneissa yhdistyy hunajaiset ja mausteiset aromit.



 ___

Ensi viikolla onkin sitten toiseksi viimeinen tapaus tätä teelajikkeiden esittelyä. Luvassa siis pu'erh, joka on jo ihan oma taiteenlajinsa. Tule silloinkin kurkkaamaan!

-Miikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti