tiistai 6. tammikuuta 2015

NERD ALERT // Vihreä tee

Moikka!

Hyvää alkanutta vuotta kaikille. Toivottavasti pyhät sujuivat mukavasti. Erittäin mahtavaa taas päästä kirjoittelemaan tänne teille!

Jatketaan NERD ALERT:n putkea, jossa esitellään yksitellen kaikki eri teekategoriat. Seuraavaksi vuorossa onkin vihreä tee.

Vihreä tee
  

 

Vihreän teen valmistus on valkoisen teen tavoin melko yksinkertaista, mutta siinä kuitenkin tulee pari vaihetta lisää. Vihreän teen valmistuksessa teelehdet poimitaan ja niiden annetaan hetken näivettyä auringossa. Sitten seuraa rullausvaihe, jossa teelehdet saavat yksilölliset ulkomuotonsa. Lehtien muovaaminen hajoittaa niiden soluseinämiä, joilloin hapettuminen (se ilmiö, kun banaani tummuu) kiihtyy. Hapettumisen pysäyttämiseksi teelehdet kuumennetaan, joko paistamalla tai höyryttämällä. 

Eli poiminta, näivetys, rullaus ja kuumennus. Useimmiten Kiinassa vihreät teet kuumennetaan paistamalla ja Japanissa höyryttämällä. Sen kyllä yleensä maistaakin!

Sally Beare:n kirjoittamassa kirjassa "50 Secrets of the World's Longest Living People" tutustutaan viiden pisimpään elävän kansanryhmän elämäntapoihin. Sallyn kolmanneksi tärkein havainto oli päivittäinen vihreän teen nauttiminen. Sitä suositellaan juotavaksi 4-5 kuppia päivässä parhaan hyödyn saavuttamiseksi.

Erilaisia vihreitä teitä on niin paljon, että on vaikea sanoa joitain makuja ja tuoksuja, jotka yhdistävät niitä kaikkia. Tavallisesti vihreät teet kuitenkin ovat hedelmäisiä, kukkaisia, vegetaaleja ja jopa hieman pähkinäisiä. Useimmiten ne myös ovat luonnostaan makeita.

Kiinan kuuluisin vihreä tee on Xi Hu Long Jing. Se on peräisin Zhejiangin maakunnasta Kiinan itäiseltä rannikolta. Se on maultaan ihanan runsas ja haudutettaussa teelehdet tanssivat upeasti vedessä.





Japanilaisista vihreistä teistä kuuluisin on Sencha, joka edustaa maullaan kaikkea vihreää. Teelehtien kuumentaminen höyryttämällä jättää sen maun erittäin luonnolliseksi, vegetaaliksi ja hieman jopa merelliseksi.
____





Ensi tiistaina kerrotaan sitten lisää keltaisesta teestä, joka on maailman harvinaisimpia teelajeja. Tule silloinkin palvelimille!

 -Miikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti