tiistai 10. helmikuuta 2015

NERD ALERT // Jasmiinitee

Moi!

Tänään päätetään NERD ALERT -osiossa teekategorioiden esittelyputki. Kunnian viimeisenä kategoriana saakin jasmiinitee, joka ei varsinaisesti ole perinteisessä mielessä oma kategoriansa kuten esimerkiksi valkoinen, vihreä tai musta tee, vaan se sisältää eri teelajikkeita, jotka ovat maustettuja jasmiininkukilla.

Jasmiinitee




Jasmiiniteet todellakin ovat useimmiten vihreitä tai valkoisia teelajikkeita, jotka maustetaan jasmiininkukilla. Niiden valmisusmenetelmä noudattaa aluksi niissä käytettävän teelajikkeen valmistamista, mutta lopuksi teen annetaan maustua jasmiininkukkien kanssa. Kukat ja terälehdet poimitaan loppukesästä, aurinkoisena päivänä, kun ne ovat kauniin valkoisia. Maustaminen tapahtuu käytännössä niin, että jasmiininkukat ja tee yhdistetään samaan astiaan, jossa jasmiinin tuoksu ja maku tarttuu teelehtiin. Maustamista toistetaan usein joitain kertoja, jotta jasmiinin aromit saadaan kunnolla imeytettyä teehen.

Arvostetuimmat jasmiiniteet ovat varsinaisia teevalmistajien taidonnäytteitä, sillä ne kääritään käsin haluttuun muotoonsa. Joissain tapauksissa (esim. Jasmine Pearls) muotoillut "teenyytit" kääritään paperiin muodon paremman säilyvyyden takaamiseksi. Ennen maustamista kääreet kuitenkin poistetaan.
 
Jasmiiniteet ovat Kiinassa suosittuja varsinkin kesäisin, niiden raikkaan ja kevyen maun vuoksi. Jasmiini antaa teelle miellyttävän kukkaisen aromin, joka saa teehauteen tuoksumaan todella ihanalta. 

Ulkonäkönsä, tuoksunsa ja makunsa puolesta jasmiiniteet ovat aistien ilotulitusta. Ne ovatkin suosittuja lahjoja, joihin jokainen varmasti ihastuu!


Jasmine Bitanpiaoxuen lehdet haudutuksen jälkeen.
___

Joko ystävänpäivälahjat ovat hankittuna? ;)

Ensi viikolla lisää NERD ALERT -osiota! Tulethan silloinkin kurkistamaan uuden postauksen täydeltä teetietoutta.

-Miikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti