tiistai 3. helmikuuta 2015

NERD ALERT // Pu'erh tee

Moi!

Kuten luvattukin, tänään esitellään pu'erh teetä, joka enteilee jo NERD ALERT -osiossa esitellyiden teekategorioiden putken päättämistä. Pu'erh poikkeaa merkittävästi muiden teekategorioiden valmistusmenetelmistä ja sen voi rinnastaa viinien tekemiseen.

Pu'erh tee




Pu'erh on todellakin täysin oma taiteenlajinsa. Ensin se käy läpi melko samanlaisen prosessin kuin vihreä tee (poiminta, näivetys, rullaus ja kuumennus), mutta ennen lehtien kuivattamista lehdet asetetaan ikääntymään (joko irtoteenä tai kakkuna). Pu’erh on fermentoitu, joka alkoholiteollisuudessa tunnetaan käymisenä. Teen valmistuksessa se tarkoittaa kuitenkin suomeksi hiostamista, jonka aikana teelehtien entsyymitoiminta kiihtyy ja syntyy uusia aromiaineita sekä kitkerät parkkiaineet hajoavat.  

Riippuen halutusta pu’erhista, tee voi olla vihreää (nuori, engl. raw) tai tummaa(vanha, engl. fermented) ja iätys voi kestää muutamasta kuukaudesta useaan vuoteen. Vanhemmissa, hyvin valmistetuissa pu’erheissa fiilis on kuin viineissä.

Vanhat pu'erh -kakut ovat Kiinassa jopa sijoituskohteita. Ennätyshinta maksettiin Bekingissä vintage pu'erh -huutokaupassa, kun seitsemän kappaletta 80-vuotiaita teekakkuja myytiin 160 000 USD:lla. Grammahinnaksi tuli 73 USD, joten se oli liki kaksinkertainen kultaan nähden.

Pu'erh teen makua voi kuvailla viinianalogian avulla: jokaisen tunnistaa kyllä teeksi, mutta eri lajikkeilla on omat vivahteensa. Siksi kannattaa rohkeasti testata eri vaihtoehtoja löytääkseen mieleisensä. Yhtäläistä niillä on hyvin maanläheinen maku ja raikkaan heinäiset aromit.



____

Ensi viikolla on luvassa sitten viimeinen teekategoria esittely, kun käsittelyssä on jasmiinitee. Tule siis ensi tiistainakin kurkistamaan uutta NERD ALERT 
-postausta! 

-Miikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti