Moikka!
Tämän viikkoisessa NERD ALERT –osiossa
keskustellaan hieman hapettamattomista teistä, joita ovat siis valkoiset,
vihreät ja keltaiset teet. Hapettuminen tarkoittaa samaa ilmiötä kuin banaanin
tummuminen. Niinpä hapettamattomat teet säilyttävät upeasti alkuperäisen
luonnollisen värinsä sekä herkän makunsa. Pureudutaan tässä hieman tarkemmin
hapettamattomien teiden kasvualueisiin, tuotantoon ja makuun.
Kasvualueet
Suurin osa maailman valkoisen teen
tuotannosta on peräisin Kiinasta, mutta myös Sri Lankassa ja Intiassa tuotetaan
valkoista teetä nykyään. Alkuperäiset valkoiset teet tulivat Fujianin
maakunnasta Kiinasta.
Vihreää teetä puolestaan tuotetaan
suurimmaksi osaksi Kiinassa ja Japanissa, mutta myös muuallakin.
Keltainen tee on hyvin harvinainen teelaatu
ja sitä tuotetaan lähes ainoastaan Kiinassa.
Tuotanto
Valkoisen teen valmistukseen käytetään
lajista riippuen aukeamattomia teelehtien nuppuja, joissa on vielä valkoinen
untuvapeite (Silver Needle) tai juuri auenneita lehtiä (Bai Mu Dan). Valmistusprosessi on hyvin
yksinkertainen, sillä valkoinen tee asetetaan ainoastaan näivettymään ja
kuivumaan ilman mitään paistamisia ja rullaamisia.
Vihreän teen valmistukseen käytetään
lajista riippuen hyvin eri kasvuvaiheissa olevia teelehtiä, mutta aina
kuitenkin jo auenneita. Vihreälle teelle ominaisin valmistusvaihe on kuumennus,
jossa teelehtiä paistetaan pannulla (kiinalaiseen tapaan) tai höyrystetään (japanilaiseen tapaan). Samalla teelehdet
rullataan ja muotoillaan halutun näköiseksi. Kuumennus pysäyttää
hapettumisreaktion ja estää teetä muuttumasta oolongiksi tai mustaksi teeksi.
Se on myös tärkeässä roolissa makujen muodostamisessa.
Keltaisen teen valmistusprosessi on hyvin
samankaltainen vihreän teen kanssa, mutta sen tuotannossa pyritään
poistamaan teelehdistä vihreälle teelle
ominainen ruohoisa tuoksu.
Maku
Kaikkien hapettamattomien teiden makua
yhdistää luonnollisuus, puhtaus ja kevyt makeus. Vihreissä teissä on
huomattavasti enemmän vaihtelua, koska valmistuksen
kuumennusvaihe vaikuttaa merkittävästi makuun. Makuja voi löytyä
teelajikkeessta riippuen kasvillisesta leväiseen ja kukkaisesta pähkinäiseen.
Varmasti löydät oman suosikkisi monista vaihtoehdoista.
___
Ensi viikolla käydään tällä samalla
kaavalla läpi hapetetut tee, Tule silloinkin paikalle!
-Miikka
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti