tiistai 30. syyskuuta 2014

NERD ALERT // Tee ja kofeiini

Moikka!

Tänään NERD ALERT -osiossa kerrotaan erittäin mielenkiintoisesta ja ihmisiä mietityttävästä aiheesta: teen kofeiinipitoisuudesta.

Tee ja kofeiini 



Ksantiinit ovat luonnossa (suurimmaksi osaksi kasveissa) esiintyviä piristeitä, joista yleisin on kofeiini. Teessä on kofeiinin lisäksi myös muita piristäviä yhdisteitä kuten teiinia ja teobromiinia. Ne antavat miedomman ja pitkäkestoisemman piristyksen, joten niiden vaikutus on tasaisempi, etkä koe samanlaista romahdusta kuin kahvin kanssa.

Kofeiinin määrä teessä

Kofeiini on vesiliukoinen yhdiste, joten haudutustavoillakin on merkitystä. Kuivien teelehtien kofeiinipitoisuusalue on 3mg/g - 30mg/g.

Kofeiinipitoisuutta per teekuppi on hyvin hankala sanoa tarkasti, koska kofeiinin määrä vaihtelee niin haudutustavasta kuin myös teelajista riippuen. Haarukka missä liikutaan on kuitenkin keskimäärin 15-70mg per 2dl. Kahvissa se on 80-135mg.

Kofeiinipitoisuuksia ei ole mahdollista yleistää tarkasti. Tutkimukset ovat osoittaneet, että yksittäisten teiden kofeiinipitoisuudet vaihtelevat melko paljon teekategorioiden (musta, vihreä, valkoinen...) sisälläkin. Yleisestä harhaluulosta poiketen mustassa teessä ei aina ole suurin kofeiinipitoisuus ja valkoisessa teessäkin kofeiinia on useimmiten paljon!


Terveys

Kofeiini stimuloi keskushermostoa, mikä ilmenee piristävänä vaikutuksena. Kofeiinin vaikutukset ilmaantuvat äkillisesti, sillä se imeytyy nopeasti ruuansulatuskanavasta vereen. Piristyshuippu on nähtävissä jo puolen tunnin kuluttua kofeiinin nauttimisesta. Vereen imeytyneen kofeiinin määrä puolittuu keskimäärin 3 – 6 tunnissa. 

Turvallinen kofeiinin määrä aikuisilla on 200-300 mg päivässä ja 600 mg aiheuttaa jo myrkytysoireita. Raskaana oleville kofeiinia suositellaan maksimissaan 200mg vuorokaudessa.

-Miikka




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti