tiistai 28. lokakuuta 2014

NERD ALERT // Veden lämpötilan silmämääräinen mittaaminen

Moi!

Usein kuulee kysyttävän, että mistä veden lämpötilan voi tietää, jos ei omista keittiöön soveltuvaa lämpömittaria?

Olen aiemmin blogissamme maininnut, että hyvä nyrkkisääntö on antaa juuri kiehahtaneen veden odottaa viisi minuuttia, niin sen lämpötila laskee noin 80 asteiseksi. Kaada siis kiehahtanut vesi haudutusastiaan ja anna veden odotella siinä ilman mitään kantta.

Tuollainen odottelutekniikkakin on toisaalta hyvin epätarkka ja siihen vaikuttaa monet tekijät, että kuinka nopeasti se vesi jäähtyy. Siksipä seuraavaksi esiteltävä tekniikka on jo huomattavasti tarkempi.

Veden lämpötilan silmämääräinen mittaaminen

Veden lämpötilaa voi arvioida keittämisen aikana vedessä tapahtuvista muutoksista. Tämäkään tekniikka ei ole mikään satavarma, koska eri vaiheet voivat olla vaikea erottaa. Any case, tämä on kiinalaisten teemestareiden menetelmä ja harjaantuneet pääsevät jo erinomaisesti taakille siitä mikä veden lämpötila milloinkin on.

Veden kuumenemisen vaiheet:

1. "Katkaravun silmät" (eng. Shrimp eyes) 68-79 ºC

Nuppineulan pään kokoiset kuplat, jotka ennimäkseen vain oleskelevat keittoastian pohjalla, mutta osa nousee pintaan. Höyryä nousee hyvin kevyesti.



2. "Ravun silmät" (eng. Crab eyes) 79-82 ºC

Suurempia, hehkuvia kuplia. Pystysuora höyrypatsas nousee hempeästi.

 

3. "Kalan silmät" (eng. Fish eyes) 82-85 ºC

Keittoastia alkaa pitää suurempaa meteliä ja suurempia kuplia muodostuu astian pohjalla.



4. "Helminauha" (eng. String of pearls) 91-96 ºC

Useita kuplia pulputtaa pohjasta pinnalle juuri ennen kunnollista kiehumista. Keittoastian keskellä nousee jo melko kookkaita kuplia.

 

5. "Raivoava ryöppy" (eng. Raging torrent) 100 ºC

Pyörivää, ryöppyävää ja höyryävää eli siis kiehuvaa vettä.

 
 ___

Ei muuta kuin harjoittelemaan. Näkyillään taas ensi viikolla NERD ALERT:n merkeissä!

-Miikka
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti