Tänään NERD ALERT -osiossa käydään pikaisesti läpi merkittävämpiä kiinalaisen teen eroja verrattuna muuhun maailman teetuotantoon.
Kiinalaiset teet
Kiina on teen synnyinpaikka ja maailman suurin teen tuottajamaa. Erilaisten tuotettujen lajikkeiden määrän (~350) suhteen Kiina on vertaansa vailla. Sen tärkeimmät teetuotannon keskittymät ovat Anhui, Zhejiang, Jiangxi, Yunnan, Fujian ja Guangdong.
Teetä tuottavat provinssit Kiinassa. |
Kiinalaiset teepensaat kasvavat paikasta riippuen vaihtelevissa maastoissa vuorten rinteiltä sademetsiin. Kasvupaikan lisäksi kiinalaisten teiden valmistuksessa olennainen ero on kuumennusvaiheessa, jonka avulla hapettumisprosessi katkaistaan ja teen kosteuspitoisuus alennetaan. Tämä kuumennus suoritetaan Kiinassa tavanomaisesti wokkipannulla paistaen. "Wokkaus" tehdään manuaalisesti ja sen aikana lehdet muotoillaan halutunlaiseksi. Suurin osa kiinalaisten teiden tyyleistä perustuu teemestareiden satoja vuosia vanhaan perintöön.
Kiinalainen teekattaus |
Kiinalaisen teetuotannon seuraava merkittävä ero on arvostus teen ulkonäköä kohtaan. Teen muotoilutekniikat ovat oma taiteenlajinsa ja tietylle lajikkeelle ominaisen ulkonäön saavuttaminen vaatii omistautunutta harjoittelua. Se on kunnia, että saa jatkaa teemestareiden vanhaa perinnettä.
Vihreä tee on Kiinan tuotetuin laatu, mutta länsimaalaisten tarpeisiin soveltuen musta tee on myös yleinen. Ääripäänä on keltainen tee, jonka tuotantomäärät ovat vain murto-osa vihreästä teestä.
___
Ensi viikolla NERD ALERT -osiossa kerrotaan Kiinan kymennen kuuluisamman teen listauksesta. Pysy kuulolla!
-Miikka
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti