tiistai 7. lokakuuta 2014

NERD ALERT // Mitä matcha on?

Moikka!

HOW TO -osiossa on useita kertoja tehty jotain hauskaa matchan kanssa, mutta mitä se vihreä teejauhe oikeastaan on?

Mitä Matca on? 



Kuulin kerran huvittavan vertauksen, että matcha on ikään kuin tee steroideilla. Se pitää sinänsä paikkansa, sillä kupillinen matchaa sisältää normaalisti haudutettuun teehen nähden jopa kymmenen kertaa enemmän teen mahtavia terveysvaikutteisia aineita.

Aito matcha tehdään japanilaisen vihreän Gyokuro teen lehdistä, joiden erikoisuutena on säännöstelty auringon valon saanti. Noin kuukausi tai pari ennen poimimista auringon valon pääsyä lehtiin aletaan vähentää asteittain, jotta lehdet kehittäisivät mahtavan, intensiivisen vihreän värin. Teelehdet poimitaan toukokuussa, 88 päivän päivän kuluttua kevään ensimmäisestä päivästä. Teelehdet poimitaan käsin ja höyrystetään sellaisenaan noin 20 tuntia keräämisestä. Höyrystys kestää noin 20 sekuntia tai vähän päälle.

Höyrystyksen jälkeen lehdistä poistetaan kosteus ilmakuivaamalla ihan vain pöyhentämällä lehtiä ja jossain ne kuivataan kiviuunissa. Tässä vaiheessa saatu tuote on tenchaa. Matchaa siitä saadaan vielä, kun teelehdistä ensin poistetaan kaikki oksat, varret ja varput, minkä jälkeen teelehdet jaotellaan laadun ja värin mukaan yhtenäisiin eriin. Sitten teelehdet jauhetaan perinteisellä kivijauhannalla, joka on ollut hyvän matchan salaisuus yli 800 vuoden ajan.

Mitä matchassa on? 

Matchassa on suhteessa enemmän vaikuttavia aineita kuin muissa teissä ja siitä saakin virkistävän energianosteen. Tästä syystä jotkut ihmiset tykkäävät juoda aamulla matchaa kahvin sijasta. Teelle ominaista on, ettei kofeiinista tule "vireyspiikkiä" vaan piristys on tasaisesti vaikuttava. Matchaa ei suositella juotavaksi kuin kerran päivässä runsaan kofeiinipitoisuuden vuoksi, vaikka se herkullista onkin.

Parasta matchassa on se, että teelehdet juodaan kokonaan, koska jauhe liukenee kokonaisuudessaan veteen. Tavallisesti haudutettavassa teessä juodaan vain lehdistä osittain liuenneita aineita.

Miten matchaa haudutetaan? 

Katso matchan haudutusohjeet aiemmasta blogipostauksesta>>> 




Perinteisen japanilaisen teeseremonian mukainen tarvittava varustus matchan hauduttamiseen on seuraava:

Matchavispilä (chasen)
Keraaminen matchakulho (chawan)
Pitkävartinen matchalusikka (chashaku)
Matchasiivilä (furui)

(Varustukseen liittyy näiden lisäksi myös pyyheliina, kannu, lämpömittari ja pieni lasikulho matchajauheen esittelyyn.)


Jos kotoolta ei löydy näitä "virallisia" matchavälineitä, niin voi käyttää korvaavia. Esimerkiksi vispilän sijasta olen käyttänyt maidonvaahdotinta ja siivilän sijasta teepihtejä. Kulhonahan voi käyttää haluamaansa tarjoiluastiaa, mutta valitse sen verran laakea astia, että siinä on tilaa vispata.

Tarvittavat aineet 

0,5-1 tl matchajauhetta
2 dl vettä
 



Step by step 

1. Kuumenna vesi noin 70-80ºC

2. Siivilöi matchajauhe tarjoiluastiaan

3. Kaada ruokalusikallinen kuumaa vettä astiaan ja vispaa jauhe sekä vesi tasaiseksi tahnaksi

4. Kaada loput vedestä ja vispaa vielä niin, että saat teen pintaan kivan moussen. 


____

Nauttikaa matchaa!

-Miikka
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti