lauantai 19. heinäkuuta 2014

LIFESTYLE SLOTTI // Miksi tee?

Alkusanat

Olet lukemassa tämän blogisarjan ensimmäistä postausta, joka esittelee niitä fiiliksiä, joita tee on saanut meissä aikaan sekä syitä sille miksi teestä on tullut meille niin tärkeä asia. Tämän blogisarjan ideana on jakaa kokemuksia ja ajatuksia teeyrittäjän arjesta, joten luonnollinen aloitus on yrittää avata sitä, miksi tähän teehommailuun on lähdetty niin täysillä. Ohessa oleva video kuvailee hyvin sitä teemaailmaa, joka avautui ihan uutena, kun oli ensi kertaa tekemisissä huippulaatuisen teen kanssa.



Miksi tee?

Teekulttuuri

Tee on maailman toiseksi juoduin juoma. Se tulee yllätyksenä aluksi, mutta sitten järkeilee itselleen, että "no siellä Aasiassa on niin paljon teetä juovaa kansaa." Onhan se näinkin, mutta kansalaista kohden esim. Kiina tai Japani eivät yllä teen kulutuksen kärkimaihin. Suomessa teen juonti on lähes hävettävän vähäistä ja jokaista 30 kahvikupillista vastaan juodaan 2 kuppia teetä.

Vasta vähän aikaan sitten minulle välähti, että mistä tämä osittain johtuu: teen ympärillä ei ole Suomessa pienintäkään kulinaarista kulttuuria toisin kuin kahvin, viinin, oluen ja monen muun juoman ympärillä on. Huippulaatuinen tee ei ole Suomessa oikein koskaan lyönyt läpi ja suomalaisten käsitys teestä rajoittuu hyvin pitkälti marketin teepusseihin. Kuuluin itse ihan samaan sakkiin vielä alle vuosi sitten.

Videossakin mainitaan, että teessä on 1200 erilaista aromia, kun taas kahvissa niitä on 700-800 ja viinissä 400-500. Makukokemukseltaankin tee on huomattavasti monimuotoisempi. Sen monipuolisuus ei kuitenkaan rajoitu vain makuun. Erilaisia teelajikkeita on olemassa noin 4000 ja jokaisella teetä tuottavalla maalla on toisistaan poikkeava teen juontikulttuuri. Videolla nähty perinteinen kiinalainen teen haudutuskin on kokemuksena jotain aivan uutta ja itse asiassa todella rauhoittavaa. By the way, videolla juodaan pu'erh -teetä, jota tavallisemmin näkee tuollaisen kakun muodossa.

Luonnollisuus

Vaikka tee onkin jokunen tuhat vuotta vanha aine, on se hyvin ajankohtainen nykyisessä ruokakulttuurissa, kun enenevissä määrin kaikessa suuhun laitettavassa arvostetaan luonnollisuutta, terveellisyyttä ja eettisyyttä.

Huippulaatuinen irtotee on 100% luonnon tuote. Teen makuun vaikuttaa runsaasti teepensaan kasvupaikka ja huolella suoritettavat teen valmistusvaiheet, jotka kaikki suoritetaan käsin ja täysin luonnollisin menetelmin.

Luonnollisuudestaan johtuen tee on myös äärimmäisen terveellinen aine, jonka tiedetään auttavan vastustuskyvyn parantumiseen, painonhallintaan, keskittymiseen ja oppimiseen sekä jopa syövän ehkäisyyn.

No siksi tee

Kaiken kaikkiaan tee on vain niin mielettömän hyvä tuote. Siitä huolimatta huippulaatuinen tee tarvitsee pikkusen avustusta lyödäkseen läpi suomalaisiin juomatottumuksiin. Voisi kuvitellla, että aika on nyt oikea.
________

Loppuun 'nice-to-know' -katsaus: TOP 10 -taulukko keskimääräisestä teen kulutuksesta asukasta kohden (lista löytyy totta kai Wikipediasta). Listaus on vuodelta 2009, joten sitä kannattaa pitää vain suuntaa-antavana. 

RankCountryTea consumption
1 Turkey7.52 kg (265 oz)
2 Morocco4.34 kg (153 oz)
3 Ireland3.22 kg (114 oz)
4 Mauritania3.22 kg (114 oz)
5 United Kingdom2.74 kg (97 oz)
6 Seychelles2.08 kg (73 oz)
7 United Arab Emirates1.89 kg (67 oz)
8 Kuwait1.61 kg (57 oz)
9 Qatar1.60 kg (56 oz)
10 Kazakhstan1.54 kg (54 oz)

15 Russia1.21 kg (43 oz)
24 Japan0.99 kg (35 oz)
33 China0.82 kg (29 oz)
63 Sweden0.40 kg (14 oz)
69 United States0.33 kg (12 oz)
85 Finland0.22 kg (7.8 oz)
_______

Ensi viikolla LIFESTYLE SLOTISSA kerrotaan lisää Teabib:n syntymisestä ja sen taustalla olevista ajatuksista. Palataan silloin!

-Miikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti