tervetuloa tämän viikkoiseen NERD ALERT -osioon. Tässä julkaisussa käydään pikaisesti läpi huippulaatuisen teen valmistuksen perusprosessia.
Teen valmistuksen
viisi vaihetta (Orhtodox method):
1. Poimiminen: Teelehdet kerätään käsin. Riippuen halutusta
teelaadusta, pensaasta poimitaan eri vaiheessa olevia lehtiä (silmusta
lehtiin). Poiminnan jälkeen lehdet lajitellaan ja huonot yksilöt poistetaan.
2. Näivettäminen: Ensimmäisen vaiheen jälkeen lehtien
annetaan näivettyä usean tunnin ajan valmistellakseen niitä jatkotuotantoon.
Teelehdet eivät kestä tuotantoprosessia ilman näivetystä, vaan hajoaisivat
rullauksen ja muotoilun aikana.
Näivettämisen aikana lehtiä pöyhytellään hyvin hellästi, jotta
varmistutaan tasaisesta altistuksesta ilmalle.
3. Rullaus: Tässä vaiheessa luodaan ne tuhannet erilaiset
ulkonäöt, joita eri teelaaduilla näkee. Myös makujen kehittyminen käynnistyy.
Pehmenneitä teelehtiä rullataan, painellaan ja väännellään, jotta lehtien
soluseinämät hajoaisivat hapettumisen aloittamiseksi. Rullaus auttaa teelehtien
eteeristen öljyjen säilymisessä.
4. Hapettuminen: Rullauksen jälkeen teelehtien annetaan
levähtää usean tunnin ajan, antaen niiden hapettua. Hapettumisessa ilman happi
reagoi rullauksessa ”vapautuneiden” entsyymien kanssa. Hapettuessa lehti
muuttuu punarusehtavaksi ja lisäksi sen kemiallinen koostumus muuttuu. Tällä
vaiheella on suurin vaikutus teen makujen kehittymiseen. Hapetusajat ja
hapetuksen aikana tehdyt rullaukset riippuvat valmistettavasta teelaadusta.
5. Kuivaus (kuumentaminen): Viimeinen vaihe on teelehtien
kuivaus ja kuumentaminen. Teelehtien nestepitoisuus pudotetaan alle 3%:iin ja
hapettuminen katkaistaan. Oikeanlainen Kuivaus ja kuumentaminen auttaa teetä
säilymään pidempään.
Lyhyesti teepussien sisällön valmistusprosessista:
______
Ensi viikolla NERD ALERT -blogisarjassa pureudutaan eri teelajikkeisiin (valkoinen, keltainen, vihreä, oolong, musta, pu'erh). Tule silloinkin paikalle!
-Miikka
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti