torstai 21. elokuuta 2014

HOW TO // Teen hauduttaminen

Moikka!

Jatketaan siitä mihin NERD ALERT -osio jäi. Käydään tänään läpi erilaisia teen haudutusmenetelmiä. Ensin tulee vähän arkisempia tapoja ja sitten mennään hieman syvemmälle haudutussceneen kiinalaisten rituaalien merkeissä.

Kuvia ottaessani käytin Milk Oolongia, joka on kiinalainen versio taiwanilaisesta Naixiang Jinxuan -oolongista. 





Teen hauduttaminen

Arkisemmat: 

Teepihdit on jokaiselle tuttu kapistus. Niiden avulla on varmaan vaivattominta hauduttaa irtoteetä, mutta niissä on se ongelma, että teelehdet eivät pääse liikkumaan tarpeeksi vapaasti. Kuvasta näkee, että lehdet eivät pääse aukeamaan ja vapauttamaan aromeja kunnolla. 


Siivilällinen teekannu on myös melko pätevä vehje. Sillon siivilä teelehtineen täytyy vaan muistaa nostaa pois kannusta, ettei loppukannullinen mene ihan kitkeräksi.

French press on istelläni ahkerassa arkikäytössä. Siinä teelehdet pääsevät vapaasti liikkumaan ja aukeamaan. Se on yksinkertainen menetelmä, jolla saa pikaisesti tehtyä isommankin satsin.

Sitten voi tietenkin tehdä niin, että laittaa irtoteet hautumaan vapaasti yhteen mukiin ja siivilöi nesteen toiseen mukiin. Näin teelehdet pääsevät myös huljumaan mielensä mukaan.

Edistyneemmät: 

Esittelen lyhyesti kaksi kiinalaista haudutusmenetelmää: Gaiwan -kulhon sekä Yixing -kannun avulla. Näihin liittyy oikeaoppinen Gongfu -teeseremonia, mutta ne sopivat myös erinomaisesti arkiseen käyttöön.

Gaiwanin avulla teen hauduttaminen on rauhoittavaa ja mieltä kohentavaa puuhaa. Siinä tosin kaikki aiemmat ohjeet teen haudutuksesta menee vähän uusiksi. Teetä nimittäin laitetaan noin 1/4 kulhon tilavuudesta. Haudutusaika on vain 5-15 sekuntia, mutta veden kuitenkin pitää olla suosituksen mukaisessa lämpötilassa. Tee kaadetaan kulhosta suoraan kuppeihin tai tarjoilukannuun. Tarjoilukannua käytetään välissä siksi, että teen konsentraatioerot tasottuvat. Kaikista kovimmat tyypit juo suoraan kulhosta, jos hauduttavat vain itselleen.



Yixingin avulla hauduttamisessa pätee samat lainalaisuudet haudutsohjeiden suhteen kuin gaiwanin avulla. Tästä kannusta ei kuitenkaan kukaan juo suoraan nokasta.



Mollemmissa haudutusmenetelmissä on pointtina, että samat teelehdet voi hauduttaa uudestaan ja uudestaa. Esimerkiksi Tie Guan Yin -oolongin voi surutta hauduttaa 20 kertaa.

Toinen haudutus gaiwanilla.
___

Kerron tulevaisuudessa lisää gongfu -teeseremoniasta. Se kuitenkin vielä tässä vaiheessa menisi hieman deepiksi.

Ensi viikolla HOW TO -blogisarjassa tehdään ihan hullun hauskaa bubble teetä! Tule silloin mestoille.

-Miikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti