Tänään NERD ALERT -osiossa kerrotaan lyhyesti lisätietoa eri teelajikkeista. Varsinaisesti erilaisia teekategorioita on kuusi: vihreä, musta, valkoinen, oolong, keltainen ja pu'erh. Jasmiiniteet ovat jasmiininkukilla tai niiden terälehdillä maustettua vihreää tai valkoista teetä.
Teelajikkeet
Vihreä tee: Kerätään, näivetetään ja rullataan. Vihreä tee ei hapetu, koska se estetään lämmittämällä teelehtiä rullauksen aikana. Kuumennus tapahtuu höyryttämällä tai kuuma-kuivaamalla (ihan kuin tekisi wokkia). Idea on sama kuin ryöppäämisessä. Samaan aikaan lehtiä muotoillaan nypläämällä niitä sormin, painamalla pannun reunoille ja rullaamalla. Kaikenlaisia erilaisia muotoja on saatu aikaiseksi ja kaikki maistuvat erilaiselta! Vihreä tee värjää veden vihreäksi tai kellertäväksi. Maku vaihtelee paahdetun, nurmikon, hennon vihanneksisen ja pistävän välimaastoissa.
Musta tee: Hyödyntää myös kaikkia viittä valmistusvaihetta, mutta sen annettaan hapettua loppuun asti. Vaiheet suoritetaan myös hyvin lineaarisessa järjestyksessä, eikä niitä yleensä toisteta missään kohtaa. Mustan teen valmistus kestää kokonaisuudessaan noin päivän. Mustan tee värjää veden tumman ruskeaksi/punaiseksi ja sen maku on kaikista voimakkain. Mustaa teetä juodaan länsimaissa usein maidon ja/tai sokerin kera. Se on yleisin pohja jääteehen.
Valkoinen tee: Prosessoimatonta teetä. Nimi on peräisin teepensaan silmuista/juuri auenneista silmuista, joissa esiintyy jotain valkoista "untuvaa". Valkoinen tee ainoastaan poimitaan ja annetaan näivettyä itsekseen. Jos
ilmasto ei ole otollinen näivettymiselle, teelehdet voidaan laittaa hyvin
miedolle lämmölle ikään kuin kuivausrumpuun. Lehtiä ei rullata eikä muotoilla
yms. Jotain hyvin minimaalista hapettumista tapahtuu luonnostaan. Veteen liotettuna valkoisesta tulee hyvin
vaalea keltavihreä neste ja maku on hyvin hento. Terveellinen kuin mikäkin.
Oolong tee: Kaikista eniten aikaa vievä valmistusprosessi. Siinä
hyödynnetään kaikkia viittä perusvalmistusvaihetta, joissa rullaus ja
hapettuminen tehdään erikseen (toisin kuin vihreä tee). Oolong tee on parhaiten
kuvailtu olevan jotain vihreän ja mustan teen väliltä, sillä sen hapettumisaste
voi vaihdella 8% - 80% väliltä (arvioitu lehtien ulkonäön perusteella). Lehdet
rullataan ja niiden annetaan levähtää ja hapettua hetken aikaa. Sitten niitä
rullataan lisää ja hapetetaan lisää, uudelleen ja uudelleen. Usein mietoa
lämpöä lisätään, jotta entsyymit hidastuisivat hieman. Kaiken tämän tuntien
(tai jopa päivien) työstämisen jälkeen aikaan saadaan hieno kerroksinen maku.
Oolong teet tyypillisesti ovat maultaan monimutkaisempia kuin vihreät ja
valkoiset teet. Niissä on erittäin pehmeä kitkeryys ja runsaasti kukkaisia ja
hedelmäisiä aromeja. Oolong sopii hyvin uusille teen juojille.
Keltianen tee: Osuu valmistusvaiheita, olemusta ja makua tuijottamalla valkoisen ja vihreän teen välimastoon. Erittäin harvinainen teekategoria ja sen tuotantomäärät ovat vain prosentin pari globaalista teetuotannosta. Se tekee keltaisesta teestä halutun lajikkeen.
Pu’erh tee: On täysin erilainen taiteenlaji. Ensin se käy
läpi melko samanlaisen prosessin kuin vihreä tee, mutta ennen lehtien
kuivaamista lehdet asetetaan ikääntymään (joko irtoteenä tai kakkuna). Pu’erh
on fermentoitu tee (fermentointi on läsnä myös alkoholin valmistuksessa, mutta
tässä fermentoituminen on hieman eri asia).
Riippuen halutusta Pu’erhista, tee voi olla vihreää (nuori) tai tummaa
(vanha) ja iätys voi kestää muutamasta kuukaudesta useaan vuoteen. Vanhemmissa,
hyvin valmistetuissa Pu’erheissa fiilis on kuin viineissä.
_____
Ensi viikolla NERD ALERT -blogisarjassa kerrotaan tarkemmin teeviljelmistä. Tule silloinkin paikalle! :)
-Miikka
_____
Ensi viikolla NERD ALERT -blogisarjassa kerrotaan tarkemmin teeviljelmistä. Tule silloinkin paikalle! :)
-Miikka
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti