tiistai 19. elokuuta 2014

NERD ALERT // Teen hauduttaminen

Moi!

Tänään ohjeistetaan tekniset tiedot täydellisen teekupillisen hauduttamiseen ja keskiviikkona HOW TO -osiossa esitellään erilaisia haudutusmenetelmiä. Kannattaa siis navigoida itsensä myös keskiviikon 20.8.2014 postaukseen.

Teen hauduttaminen

Huolimatta teen laadusta, väärin haudutettu tee on aina pahaa. Liian kuumassa vedessä tai liian pitkään haudutettu tee kitkeröityy väistämättä ja tekee teestä ikävän makuisen. Monen ihmisen teenjuonti tyssääkin siihen, ettei yksinkertaisesti tykätä teen mausta, mutta se johtuu pääosin huonosta haudutuksesta, ei varsinaisesti teestä itsestään. Seuraavaksi tulee ohjeet oikeanlaiseen teen hauduttamiseen. Varoituksen sana: ohjeet saattavat paikkapaikoin mennä täysin hifistelyksi.

Hyvän teen hauduttaminen riippuu viidestä tekijästä: VESI, PAINO, LÄMPÖTILA, AIKA ja VÄLINEET.


Vesi: Täydellinen vesi ei ole pakollista, mutta jos vesi ”maistuu hassulta,” niin varmasti maistuu teekin. Hyvässä vedessä on noin 150 ppm tasapainoista mineraalisisältöä. Tarkista vesilaitoksesi/veden tarjoajan nettisivuilta kotiseutusi vedenkovuus. Pehmeä/keskipehmeä vesi sopii hyvin teen juontiin  (ei liian pehmeä) sellaisenaan, mutta kovaa vettä kannattaa suodattaa esim. hiilisuodattimen avulla. Kunnolla varustelluissa teekahviloissa yleensä löytyy kääntesiosmoosi-suodatuslaite ja kalsiumkarbonaattipanos, jolla säädellään veden oikeaa mineraalipitoisuutta.  Kovassa vedessä on suurempi mineraalipitoisuus ja se aiheuttaa teehen pistävän maun. Liian pehmeä vesi puolestaan ei liuota tarpeeksi polyfenoleja, jolloin maku muuttuu, mutta myös paras terveyshyöty jää saavuttamatta. Kiehuessaan vesi vapauttaa happea. Kiinalaiset puhuvat kiehuneesta vedestä kuolleena vetenä. Parasta kuppia ei voi saada, jos käyttää useasti keitettyä vettä.

Paino: Hyväksi havaittu kultainen suhde on noin 2 g teetä 2 dl vettä kohden.  Hieman teestä riippuen tämä usein tarkoittaa yhdestä kahteen teelusikallista 2 dl vettä kohden. Jokainen kuitenkin löytää oman makuisensa kokeilemalla.

Lämpötila: Mustat teet, pu'erhit ja tummat oolongit tarvitset kiehuvan veden luovuttaakseen arominsa kunnolla. Herkempiä teelajeja (valkoiset, keltaiset, vihreät ja vaaleammat oolongit) kannattaa hauduttaa hieman miedomman lämpöisessä vedessä (70-90 ºC). Nyrkkisääntönä voi pitää, että kiehunut vesi laskee viidessä minuutissa noin 80 asteeseen celsiukseen. Tarkista sopiva lämpötila aina teesi haudutusohjeesta.

Aika: Mustat teet useimmiten ottavat hautuakseen noin 3-5 minuuttia riippuen omasta makutottumuksesta. Siitä pidempi aika saa teen maistumaan kitkeräksi. Pu'erheille riittää noin minuutti. Vihreälle teelle useimmiten ohjeistetaan yhdestä kahteen minuuttiin ja harvoissa tapauksissa kolme. Edellä mainitut teet usein kitkeröityvät, jos hauduttaa liian pitkän ajan. Tumma oolong ja valkoinen tee ovat anteeksiantavia: 1-2 minuuttia on paras, mutta pysyy juotavana pidemmilläkin haudutusajoilla.

Välineet: Teen hauduttamiseen on monia menetelmiä ja välineitä, mutta tärkeintä on muistaa, että miten teensä hauduttaakin, on tärkeintä antaa teelehdille tilaa liikkua ja paisua. Tästä syystä haudutuspussit eivät ole paras ratkaisu.
____

Siinä noin niin kuin pääpiirteittäin. Muistakaa aina, että halutessanne voimakkaampaa teen makua, lisätkää teen annostusta. Lämpötilan nostaminen tai haudutusajan venyttäminen tekevät teestä usein kitkerää!

-Miikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti