tiistai 18. marraskuuta 2014

NERD ALERT // Teepussien hyödyttömyys

Moi!
 
Länsimaissa pussitee vastaa noin 95% koko teen kulutuksesta ja se osaltaan osoittaakin ihmisten mieltymyksen sen käytännöllisyyteen. Toisaalta pussiteetä on suurempi tarjonta kaikkien markettien hyllyillä, joten sen käytännöllisyys kuluttajalle liittyy vahvasti myös ostotapahtumaan, eikä rajoitu ainoastaan käyttöön.

Teepussien hyödyttmyys

Tarina kertoo, että teepussi keksittiin vahingossa, kun New Yorkilainen tee- ja kahvikauppias Thomas Sullivan halusi pienentää myymiensä tuotteiden kuluja pakkaamalla teet pieniin silkkipusseihin peltilaatikoiden sijasta. Epätietoiset asiakkaat haudutti teen silkkipusseineen päivineen ja Thomas alkoi saada kyselyitä näistä "teepusseista." Siinä vaiheessa hän ymmärsi iskeneen kultasuoneen ja teepussit kaupallistuivat nopeasti 1900-luvun alussa.

Teepussien yleistymisellä oli kova hinta: teen maku. Teepusseihin alettiin käyttämään pienen pientä teehaketta, joka on tuotettu koneellisesti poiminnasta valmistukseen. Teen laatu on kärsinyt valtavasti suurtuotannon myötä, kun pussin sisään on ollut helppo piilottaa jotain tummaa höttöä. Hyvä laatuisella pussiteessäkin teehake on niin tiivisti pakkautunut pusseihin, että vesi ei hauduttaessa pääse kunnolla virtamaan pussin lävitse vapauttamaan teen makua. 

Pari edellistä NERD ALERT -blogiosiota on osoittanut, että teepussien käyttö on täysin tarpeetonta. Alkuperäiseen teenjuontiin pussit eivät kuulu millään tavalla ja huippulaatuisen teen tulisi aina antaa hautua vapaasti "tanssien" vedessä. Kiinalaiseen tapaan arkikäytössä kuuluukin laittaa irtotee omaan mukiin hautumaan ja nauttia teetä niin, että ne teelehdet ovat mukissa koko ajan. Se ei ole pelkästään maku- vaan myös ulkonäkökysymys. Irtoteen hauduttamista on ihana katsella, kun teelehdet leijuvat ja avautuvat vedessä.



Ensi tiistaina lisää NERD ALERTIA!

-Miikka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti