torstai 30. lokakuuta 2014

HOW TO // Vihreä tee-couscous

Moi!

Tänään on taas aika käyttää teetä ruoanlaitossa ja boostataan couscousia Gunpowderilla, joka on Fujianin maakunnasta, Kaakkois-Kiinasta, peräisin oleva vihreä tee.

Vihreä tee-couscous 




Gunpowder on maultaan mukavasti savuinen ja paahteinen sekä hiukan makea. Se tuo couscousiin mukavasti ryhtiä ja luo siihen hennosti paistetun maun. Reseptihän on toden totta erittäin yksinkertainen, koska couscousin "turvottamiseen" käytetään veden sijasta teetä. Mikä parasta: hyvää tulee!

Tarvittavat ainesosat: 

2 annosta

2,5 dl couscousia
2,5 dl vettä
2 tl Gunpowder vihreää teetä




Step by step: 

1. Laita vesi kuumenemaan. Hauduta Gunpowder ohjeen mukaisesti (85-90ºC vettä, 1-2 minuuttia).

2. Kiehauta hauduttamasi tee.

3. Kaada couscous sopivan kokoiseen astiaan ja lisää kiehahtanut tee. Sekoittele hieman ja anna turvota kannen alla vähintään viisi minuuttia.

4. AVOT!

NOTE: Älä säikähdä vihreän teen kiehauttamista. Se ei muutu kitkeräksi, koska siinä ei enää ole teelehtiä. 


___ 

Voit käyttää vihreä tee-couscousia ihan sellaisenaan aterian sivussa ja korvata vaikka riisin tai pastan sillä. Itse käytin sitä saalatin pohjana, johon lisäsin avokadoa, tomaattia, punasipulia, chiliä, korianteria, sitruunan mehua ja oliiviöljyä. Lopuksi vielä maustoin suolalla ja pippurilla. Näinkin monen ainesosan jälkeen couscousissa maistuu Gunpowderin ihana paahteisuus!

Ja tottakai, ruokajuomaksi kupillinen gunpowderia.




Palaillaan taas ensi viikolla HOW TO -osion pariin.

-Miikka




tiistai 28. lokakuuta 2014

NERD ALERT // Veden lämpötilan silmämääräinen mittaaminen

Moi!

Usein kuulee kysyttävän, että mistä veden lämpötilan voi tietää, jos ei omista keittiöön soveltuvaa lämpömittaria?

Olen aiemmin blogissamme maininnut, että hyvä nyrkkisääntö on antaa juuri kiehahtaneen veden odottaa viisi minuuttia, niin sen lämpötila laskee noin 80 asteiseksi. Kaada siis kiehahtanut vesi haudutusastiaan ja anna veden odotella siinä ilman mitään kantta.

Tuollainen odottelutekniikkakin on toisaalta hyvin epätarkka ja siihen vaikuttaa monet tekijät, että kuinka nopeasti se vesi jäähtyy. Siksipä seuraavaksi esiteltävä tekniikka on jo huomattavasti tarkempi.

Veden lämpötilan silmämääräinen mittaaminen

Veden lämpötilaa voi arvioida keittämisen aikana vedessä tapahtuvista muutoksista. Tämäkään tekniikka ei ole mikään satavarma, koska eri vaiheet voivat olla vaikea erottaa. Any case, tämä on kiinalaisten teemestareiden menetelmä ja harjaantuneet pääsevät jo erinomaisesti taakille siitä mikä veden lämpötila milloinkin on.

Veden kuumenemisen vaiheet:

1. "Katkaravun silmät" (eng. Shrimp eyes) 68-79 ºC

Nuppineulan pään kokoiset kuplat, jotka ennimäkseen vain oleskelevat keittoastian pohjalla, mutta osa nousee pintaan. Höyryä nousee hyvin kevyesti.



2. "Ravun silmät" (eng. Crab eyes) 79-82 ºC

Suurempia, hehkuvia kuplia. Pystysuora höyrypatsas nousee hempeästi.

 

3. "Kalan silmät" (eng. Fish eyes) 82-85 ºC

Keittoastia alkaa pitää suurempaa meteliä ja suurempia kuplia muodostuu astian pohjalla.



4. "Helminauha" (eng. String of pearls) 91-96 ºC

Useita kuplia pulputtaa pohjasta pinnalle juuri ennen kunnollista kiehumista. Keittoastian keskellä nousee jo melko kookkaita kuplia.

 

5. "Raivoava ryöppy" (eng. Raging torrent) 100 ºC

Pyörivää, ryöppyävää ja höyryävää eli siis kiehuvaa vettä.

 
 ___

Ei muuta kuin harjoittelemaan. Näkyillään taas ensi viikolla NERD ALERT:n merkeissä!

-Miikka
 
 

torstai 23. lokakuuta 2014

HOW TO // Appelsiini-Cointreau teetoti

Moikka!

Alkuun pahoittelut, että viime viikon HOW TO -osio jäi väliin (ilmoittamattakin vielä kaiken lisäksi). Allekirjoittaneella oli täyttä tykitystä koulussa ja Anssi on edelleen Kiinassa työasioilla. ;)

Tänään tulee taas uusi teetoti tuttavuus, joka sopii erinomaisesti kehon lämmikkeeksi nyt, kun Suomessakin kolkutellaan pakkasasteita.

Appelsiini-Cointreau teetoti



A-C teetoti on todella helppo valmistaa ja sitä tulee nopeasti useammallekin halukkaalle. Nauti siis yksikseen tai kaksisteen, tai tarjoa vähän terävämpänä teekutsujen startterina.

Tarvittavat ainesosat:
 
 1 annos

4 cl Cointreau
1,5 dl mustaa teetä (itsellä Lychee black tea)
1 tl hunajaa
1 kanelitanko
1/6 Appelsiini



Step by step

1. Laita vesi kiehumaan. Valmistele samalla muut ainekset käyttökuntoon.

2. Laita hunaja tarjoilulasin pohjalle.

3. Lisää Cointreau lasiin.

4. Hauduta tee ohjeen mukaisesti (Lychee: 95 ºC & 4 min). Itse käytän 2 tl teelehtiä per 1,5 dl vettä, jotta saan hieman vahvempaa teetä. Kaada tee lasiin.

5. Lisää appelsiiniviipale ja kanelitanko. Sekoittele juomaa kanelitangolla, jotta hunaja liukenee kunnolla ja Appelsiinistä irtoaa hieman raikasta makua.

6. NAUTI


____

NOTE: Lychee black tee on itsessään jo melko makeaa, joten Cointreaun makeutta leikkamaan tähän toimii hyvin myös maustamattomat mustat teet (Tan Yang Kungfu, Yunnan black tea, Keemun...). Kokeile itse mikä tuntuu parhaimmalta!
____

Voin kertoa, että toimii. Tulee äärimmäisen mukava ja rento olo tämän teetotin jälkeen. Isommalle porukalle tarjoattessa ei tarvitse pelätä, etteikö joku tykkäisi, koska tämä on sopivasti mausteinen, makeahko ja helposti lähestyttävä.



Ensi viikolla HOW TO -osiossa mennään taas teen kanssa keittiön puolelle ja tehdään vihreällä teellä viritettyä couscousia. Tulee siis palvelimille!

-Miikka

tiistai 21. lokakuuta 2014

NERD ALERT // Kiinan kymmenen kuuluisinta teetä

Moikka!

Tänään pitäydytään kiinalaisen teen maailmassa ja esitellään Kiinan teeklassikot. Kiinan kymmenen kuuluisimman teen listaus ei ole mikään järkkymätön kiveen hakattu totuus. Eri teetuotantoalueet Kiinassa muodostavat omat listauksensa säännöllisesti ja niistä kootaan tällainen puolivirallinen lista, johon pääsevät ne teelaadut, jotka esiintyivät useimmiten näissä alueellisissa listauksissa. Alueelliset listaukset perustuvat enimmäkseen teen kulutukseen.

Kiinan kymmenen kuuluisinta teetä 

1. Xi Hu Long Jing




Zhejiangin maakunnasta, Kiinan itäiseltä rannikolta peräisin oleva Xi Hu Long Jing on tukevasti säilyttänyt paikkansa Kiinan kymmenen kuuluisimman teen listauksen kärjessä. Sen haude on ulkonäöltään kauniin vihreä, tuoksultaan voimakas ja maultaan runsas. Sen lehdet ovat keltavihreän vivahteisia, litteitä ja liukkaita. Se on kiistellysti Kiinan paras tee, joten kokeile itse ja päätä sopiiko se sinulle!





2. Green Spring Snail 





Green Spring Snail on peräisin Kiinan itäiseltä rannikolta Jiangshun maakunnasta ja se pomitaan aikaisin keväällä. Ensimmäisellä haudutuksella teestä tulee voimakas ja sen maku viipylee pitkään suussa. Seuraavilla haudutuksilla se alkaa osoittaa monimuotoisempia vivahteita kukkaisuutta, hedelmäisyyttä ja pähkinää. Tämä tee sopii parhaiten kokeneille teen juojille, eikä se välttämättä sovi ensikertalaisille.




3. Huangshan Maofeng


 


Huangshan Maofengin teelehdet kasvavat lähellä Huangshan vuoren huippua Anhuin maakunnassa, itäisessä Kiinassa. Oikeutetusti, se on yksi Kiinan kymmenestä kuuluisimmasta teestä. Se kasvaa noin 1200-1400 metrin korkeudella, mikä luo täydelliset olosuhteet teen paremman maun kehittymiseen. Sen maku on täyteläinen ja voimakas, mutta kuitenkin virkistävä ja makea. Siinä on mahtava, pitkään viipyilevä kukkaisa vivahde, eikä yhtään kitkeryyttä. Tämä ihana herkku pitäisi nauttia sitä kunnioittavassa tilanteessa; rakastamiesi ihmisten kanssa.



 

4. Jun Shan Yin Xhen

Jun Shan Yin Xhen on äärimmäisen harvinainen keltainen tee. Sen listasijoitus ei perustu kulutusmäärään vaan eksklusiivisuuteen. Emme ole yrityksistä huolimatta saaneet tätä vielä valikoimiimme, mutta tilanne korjataan pikimmiten!


5. Keemun Black




Keemun on peräisin Qimenin alueelta, Anhuin maakunnasta itäisestä Kiinasta. Sillä on suhteellisen lyhyt historia, kun se tuli ensi kertaa tarjottavaksi 1875 epäonnistuneen valtion virkamiehen, Yu Canchenin, toimesta hänen matkustettuaan Fujianin maakuntaan oppimaan mustan teen tuotannon saloja. Ennen tätä, vain vihreää teetä valmistettiin Anhuissa. Keemunin suosio ylitti odotukset ja se keräsi nopeasti huomiota Englannissa, jossa siitä tuli pysyvä ainesosa joihinkin English Breakfast teesekoituksiin. Teen haude on tulisen punaruskeaa väriltään ja savuista, sokerisen makeaa sekä maanläheisen hedelmäistä maultaan. Sen suutuntumassa on mahtava kerroksittainen rakenne: litsi-hedelmien makeus, mustan pippurin ja suklaan maanläheinen aromi sekä lämmin keksin aromi. Kiehtova, pehmeän savuinen jälkimaku.




6. Big Red Robe






Da Hong Pao eli Big Red Robe on kruunattu Fujianin maakunnan Wu Yi vuorten parhaaksi teeksi Kiinassa ja Qing-dynastian aikaan sitä kutsuttiin “Teelajien kuninkaaksi.” Tee on korkean mineraalipitoisuuden ansiosta voimakkaan täyteläinen ja se jättää makean tunteen kielelle. Sen miellyttävä, kukkainen vivahde jää suuhun jopa pariksi minuutiksi. Monikaan tee ei pysty samaan. Sopii parhaiten kokeneemmille teen rakastajille.





7. Lu'an Melon Seed

Anhuin maakunnasta peräisin oleva Lu'an Melon Seed -tee valmistetaan poikkeuksellisesti teepensaiden toisesta sadosta. Tulossa meidänkin valikoimiin!


8. Tie Guan Yin



 Tie Guan Yin on ehkä tunnetuin Oolong-tee Kiinassa. Nimen alkuperästä on olemassa monia tarinoita, mutta Tie Guan tarkoittaa “Armon Jumalatar” ja tee onkin yhtä suurenmoinen kuin sen nimi antaa ymmärtää. Tee on peräisin An Xi:sta Fujianin maakunnasta. Sen tuoksussa ja maussa erottuu hunajainen makeus, joka viipyilee suussa muutaman siemauksen jälkeen. Se on hyvin pidetty kokeneiden teen juojien keskuudessa.




9. Taiping Houkui



Jopa 60 mm lehdillään Taiping Houkui on Kiinan kymmenen kuuluisimman teelistauksen suurilehtisin irtotee. Yllättäen kuitenkin, sen koko ei vaikuta sen herkkään orkidean aromiin ja pehmeään makuun, joka kestää neljä haudutusta. Kupissa suuret lehdet leijailevat kauniisti, mitä kutsutaankin "feenikslinnun tanssiksi." Poimittaessa, kaikki varput, jotka sisältävät yhden nupun ja kolme tai neljä lehteä kerätään teepuusta. Teen valmistuksessa varpuun jätetään vain yksi nuppu ja kaksi lehteä, joten muut lehdet poistetaan. Näin varmistetaan lehtien säilyminen moitteettomassa kunnossa ennen valmistuksen aloittamista. Toisin kuin monet muut vihreät teet, Taiping Houkuita ei rullata valmistuksen aikana. Se kuivataan useissa bambukoreissa eri lämpötiloissa. Näin ollen se säilyttää luonnollisen muotonsa ja ainutlaatuiset ominaisuutensa.




10. Xinyang Mao Jian




Xinyang Mao Jian on perinteinen kiinalainen tee, jonka historia ulottuu yli 1000 vuoden päähän. Sen nimen jälkiosa, Mao Jian, viittaa teelehtien nukkaiseen ulkonäköön. Xinyang Mao Jian on ulkonäöltään ja maultaan helposti erottuva verrattuna useimpiin muihin kiinailaisiin teelajikkeisiin, jotka kasvavat lämpimimmillä alueilla, esimerkiksi Fujianin tai Anhuin maakunnissa. Tämän teen lehdet ovat yleisesti ottaen pienempiä ja tummempia väriltään sekä maultaan. Se on luonteeltaan erehtymättömän vahva, mikä erottaa sen muista vihreistä teistä.



___


Sellaista mukavaa. Lupamme tehdä näistä sellaisen sample pakkauksen, kun saamme nuo kaksi puuttuvaa osasta vielä valikoimiimme!



-Miikka



tiistai 14. lokakuuta 2014

NERD ALERT // Kiinalaiset teet

Moikka!

Tänään NERD ALERT -osiossa käydään pikaisesti läpi merkittävämpiä kiinalaisen teen eroja verrattuna muuhun maailman teetuotantoon.

Kiinalaiset teet 

Kiina on teen synnyinpaikka ja maailman suurin teen tuottajamaa. Erilaisten tuotettujen lajikkeiden määrän (~350) suhteen Kiina on vertaansa vailla. Sen tärkeimmät teetuotannon keskittymät ovat Anhui, Zhejiang, Jiangxi, Yunnan, Fujian ja Guangdong.

Teetä tuottavat provinssit Kiinassa.

Kiinalaiset teepensaat kasvavat paikasta riippuen vaihtelevissa maastoissa vuorten rinteiltä sademetsiin. Kasvupaikan lisäksi kiinalaisten teiden valmistuksessa olennainen ero on kuumennusvaiheessa, jonka avulla hapettumisprosessi katkaistaan ja teen kosteuspitoisuus alennetaan. Tämä kuumennus suoritetaan Kiinassa tavanomaisesti wokkipannulla paistaen. "Wokkaus" tehdään manuaalisesti ja sen aikana lehdet muotoillaan halutunlaiseksi. Suurin osa kiinalaisten teiden tyyleistä perustuu teemestareiden satoja vuosia vanhaan perintöön.

Kiinalainen teekattaus

Kiinalaisen teetuotannon seuraava merkittävä ero on arvostus teen ulkonäköä kohtaan. Teen muotoilutekniikat ovat oma taiteenlajinsa ja tietylle lajikkeelle ominaisen ulkonäön saavuttaminen vaatii omistautunutta harjoittelua. Se on kunnia, että saa jatkaa teemestareiden vanhaa perinnettä.

Vihreä tee on Kiinan tuotetuin laatu, mutta länsimaalaisten tarpeisiin soveltuen musta tee on myös yleinen. Ääripäänä on keltainen tee, jonka tuotantomäärät ovat vain murto-osa vihreästä teestä. 
___

Ensi viikolla NERD ALERT -osiossa kerrotaan Kiinan kymennen kuuluisamman teen listauksesta. Pysy kuulolla!

-Miikka


torstai 9. lokakuuta 2014

HOW TO // Matcha-mango mehujää

Moikka!

Tavanomaisesti mehujäiden ja muiden kylmien nautintoaineiden reseptit ilmestyvät hieman otollisemman sesongin läheisyydessä, mutta nyt rikotaan rajoja.

Itse pidän todella paljon kylmän ja kuuman kontrastista, joten tykkään syödä jäätelöä teen kanssa. Vuodenajasta riippumatta!

Matcha-mango mehujää 




Tänään ohjelmassa on siis teellä viritetty kerrosmehujää. Taas kerran reseptimme pääroolissa komeilee matcha, jota kannattelee ihanan pehmeä mangokerros.

Jos olet tämän vihreän teejauheen läheinen ystävä, niin kannattaa kurkata blogimme muita matcha-aiheisia postauksia.

Tarvittavat ainesosat: 

4 mehujäätä

Matchakerros:

0,5 rkl matchaa
1,5 dl kookosmaitoa
2-3 tl agave siirappia

Mangokerros:

2 dl tuoretta mangoa
0,5 dl kookosmaitoa
1/2 sitruunan mehu





Step by step: 

1. Päätä kumman kerroksen haluat mehujääpuikon kärkipaikalle ja valmista se ensin. Itse tykkään laittaa vihreän teen päällimäiseksi.

2. Laita kookomaito, agave siirappi ja matcha blenderiin. Työstä kunnes ne ovat sekoittuneet tasaisesti. NOTE: kokeneemmat matchan juojat voivat käyttää ohjeistusta enemmän teejauhetta halutessaan.

3. Jaa seos mehujäämuotteihin (itsellä käytössä pahviset kertakäyttömukit). Tämän annostus riittää neljään pieneen mehujäähän.

4. Laita muotit pakkaseen. Annan matchakerroksen jähmettyä niin, että kerrokset eivät sekoitu toisiinsa, kun kaadat mangokerroksen muottiin. 1-1,5 tuntia riittää.
 
5. Huuhtele blenderi ja tee mangoseos: laita mango, kookosmaito sekä sitruunanmehu blenderiin ja sekoita tasaiseksi.

6. Kaada seos ensimmäisen kerroksen päälle mehujäämuotteihin. Laita tässä vaiheessa jäätelötikut kiinni, jos käytät tätä innovatiivista pahvimukimenetelmää. Voit pikkuisen nytkytellä ja taputella muotteja ilmakuplien poistamiseksi. Laita pakkaseen muutamaksi tunniksi tai niin pitkäksi aikaa, että ovat kunnolla jähmettyneet.

7. Poista muotit ja nauti!



____

Mmm... Tämä on niin super pehmeä ja raikas puikko. Huomaa myös, että tämä on verrattaen melko terveellinen! 5/5.





-Miikka 



tiistai 7. lokakuuta 2014

NERD ALERT // Mitä matcha on?

Moikka!

HOW TO -osiossa on useita kertoja tehty jotain hauskaa matchan kanssa, mutta mitä se vihreä teejauhe oikeastaan on?

Mitä Matca on? 



Kuulin kerran huvittavan vertauksen, että matcha on ikään kuin tee steroideilla. Se pitää sinänsä paikkansa, sillä kupillinen matchaa sisältää normaalisti haudutettuun teehen nähden jopa kymmenen kertaa enemmän teen mahtavia terveysvaikutteisia aineita.

Aito matcha tehdään japanilaisen vihreän Gyokuro teen lehdistä, joiden erikoisuutena on säännöstelty auringon valon saanti. Noin kuukausi tai pari ennen poimimista auringon valon pääsyä lehtiin aletaan vähentää asteittain, jotta lehdet kehittäisivät mahtavan, intensiivisen vihreän värin. Teelehdet poimitaan toukokuussa, 88 päivän päivän kuluttua kevään ensimmäisestä päivästä. Teelehdet poimitaan käsin ja höyrystetään sellaisenaan noin 20 tuntia keräämisestä. Höyrystys kestää noin 20 sekuntia tai vähän päälle.

Höyrystyksen jälkeen lehdistä poistetaan kosteus ilmakuivaamalla ihan vain pöyhentämällä lehtiä ja jossain ne kuivataan kiviuunissa. Tässä vaiheessa saatu tuote on tenchaa. Matchaa siitä saadaan vielä, kun teelehdistä ensin poistetaan kaikki oksat, varret ja varput, minkä jälkeen teelehdet jaotellaan laadun ja värin mukaan yhtenäisiin eriin. Sitten teelehdet jauhetaan perinteisellä kivijauhannalla, joka on ollut hyvän matchan salaisuus yli 800 vuoden ajan.

Mitä matchassa on? 

Matchassa on suhteessa enemmän vaikuttavia aineita kuin muissa teissä ja siitä saakin virkistävän energianosteen. Tästä syystä jotkut ihmiset tykkäävät juoda aamulla matchaa kahvin sijasta. Teelle ominaista on, ettei kofeiinista tule "vireyspiikkiä" vaan piristys on tasaisesti vaikuttava. Matchaa ei suositella juotavaksi kuin kerran päivässä runsaan kofeiinipitoisuuden vuoksi, vaikka se herkullista onkin.

Parasta matchassa on se, että teelehdet juodaan kokonaan, koska jauhe liukenee kokonaisuudessaan veteen. Tavallisesti haudutettavassa teessä juodaan vain lehdistä osittain liuenneita aineita.

Miten matchaa haudutetaan? 

Katso matchan haudutusohjeet aiemmasta blogipostauksesta>>> 




Perinteisen japanilaisen teeseremonian mukainen tarvittava varustus matchan hauduttamiseen on seuraava:

Matchavispilä (chasen)
Keraaminen matchakulho (chawan)
Pitkävartinen matchalusikka (chashaku)
Matchasiivilä (furui)

(Varustukseen liittyy näiden lisäksi myös pyyheliina, kannu, lämpömittari ja pieni lasikulho matchajauheen esittelyyn.)


Jos kotoolta ei löydy näitä "virallisia" matchavälineitä, niin voi käyttää korvaavia. Esimerkiksi vispilän sijasta olen käyttänyt maidonvaahdotinta ja siivilän sijasta teepihtejä. Kulhonahan voi käyttää haluamaansa tarjoiluastiaa, mutta valitse sen verran laakea astia, että siinä on tilaa vispata.

Tarvittavat aineet 

0,5-1 tl matchajauhetta
2 dl vettä
 



Step by step 

1. Kuumenna vesi noin 70-80ºC

2. Siivilöi matchajauhe tarjoiluastiaan

3. Kaada ruokalusikallinen kuumaa vettä astiaan ja vispaa jauhe sekä vesi tasaiseksi tahnaksi

4. Kaada loput vedestä ja vispaa vielä niin, että saat teen pintaan kivan moussen. 


____

Nauttikaa matchaa!

-Miikka
 

lauantai 4. lokakuuta 2014

LIFESTYLE SLOTTI // Syyskuun kohokohdat

Moikka!

LIFESTYLE SLOTTI -blogisarja on ollut pari viikkoa tauolla, koska epäonnistuneen tuotepakettitilauksemme myötä olemme vain etsineet uusia pakettitoimittajia, eikä Teabib:n taustoissa ole tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Allekirjoittaneen koulun jatkuminen on johtanut siihen, että vetovastuu on siirtynyt enemmän Anssille, joka on mm. lähdössä Kiinaan viikon päästä. Toivottavasti saamme häneltä hyviä teestooreja tänne jaettavaksi!

Nyt toivotaan, että saamme pian uudet tuotepakkaukset ja voimme oikeasti LAUNCHATA TEABIB:N!


-Miikka

torstai 2. lokakuuta 2014

HOW TO // Viskiteetoti

Moikka!

Tänään HOW TO -osiossa mennään taas hieman ehtoon puolelle ja tehdään viskitotia, jonka elintärkeä ainesosa on musta tee. Tätä voisi kyllä juoda niin paljon kuin napa vetää, mutta kohtuus kaikessa. Sopii muuten erinomaisesti kehon ja mielen lämmikkeeksi näin kylmeneviin syysiltoihin.

Viskiteetoti  



Viskiteetoti on äärimmäisen helppo valmistaa, mutta siihen tulevien ainesosien kerääminen ei onnistu ihan siitä läheisestä Siwasta. 

Tarvittavat ainesosat: 

(1 annos)

1 tl hunajaa
5 kokonaista neilikkaa
1 kanelitanko
3 kokonaista kaardemummaa
4 cl viskiä
~1,5 dl mustaa teetä
1/6 sitruuna 



Laita mustaa teetä ihan sen mukaan, että tykkäätkö laimeammasta vai tujummasta drinkistä. 1 dl voi myös olla riittävä, koska tee kyllä peittää melko hyvin alkoholisuutta. Tällä kertaa käytin Lychee teetä, mutta English Breakfast toimii myös erinomaisesti!

Itse olen hankkinut nuo mausteet Hakaniemen kauppahallista. Löytyy myös todennäköisesti intialaisista erikoisliikkeistä sekä hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Step by step: 

1. Laita vesi kiehumaan...

2. Lisää tarjoilulasin/-mukin pohjalle hunaja ja mausteet.

3. Lisää viski.

4. Hauduta tee muuten ohjeen mukaisesti, mutta tee siitä hiukkasen vahvempaa (Lychee teen kohdalla: 3 tl per 2dl 95 asteista vettä)  ja lisää se mausteiden sekä viskin joukkoon.

5. Purista sitruunan mehu juomaan ja laita viipale lasiin.

6. Laita villasukat jalkaan ja nauti lämmöstä.


____

Aika sata varma syssyn suosikki.

Huomaa, että kerran käytetyt mausteet eivät jaksa kunnolla antaa makua seuraavaan erään joten lisää niitä tai vaihda kokonaan, jos mielit toiselle kierrokselle.



-Miikka